Elsőáldozásra készülő gyerekek Gyulafehérváron

0
901

A csíkszentdomokosi elsőáldozásra készülő gyermekek Márton Áron püspök nyomában járva Gyulafehérvárra zarándokoltak, ahol a főegyházmegye érseke, dr. Kovács Gergely fogadta őket.

Csíkszentdomokoson május első vasárnapján járulnak első szentáldozáshoz a harmadikos gyerekek. Az elsőáldozást következetes felkészülés előzi meg. A háromlépcsőfokos felkészülést az egész iskolai tanévben, hittanóra keretén belül Bíró Mária Melinda hitoktató alapozza. Heti egy alkalommal Forró Roland tisztivel folytatják a felkészülést és Csiby László plébánossal az elsőáldozás előtti hetekben találkoznak naponta a gyerekek. Fórika Attila kántor énekeket tanít a gyerekeknek. Lelkes és kitartó munkájuk által készülnek fel a gyerekek szellemileg és lelkileg az első találkozásra az Eukarisztiában jelen lévő Krisztussal.

Április 17-én kivételes élményben volt részük az elsőáldozásra készülő gyerekeknek. Forró Roland segédlelkész kezdeményezésére és szervezésében reggel 8 órakor hetven személyes autóbusszal indult a gyerekcsapat a gyulafehérvári székesegyházba és érseki palotába az őket kísérő felnőttekkel.
Dr. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke fogadta a gyerekeket és felnőtteket a palota belső udvarában, Márton Áron püspök szobra mellett. Ő vezette körbe a csoportot és mesélt gyermekközeli módon a szentéletű püspök egyszerűségéről, az alázatos és igazságért küzdő személyiség egy-egy emlékéről, körbevezetve a püspök egykori lakosztályán.

A látogatás során a nagyteremben megtekinthették a püspöki arcképcsarnokot, ahol a gyerekek egyöntetűen nevezték meg szülőfalujuk nagy szülöttjének, iskolájuk névadójának arcképét, a Márton Áron püspök-portrét. Az érseki kápolnába lépve a főpásztor beszélt az oltárról is, melynek középrészét egy Szent Mihály-ábrázolás díszíti, körbe négy templommal, melyek Márton Áron püspök életének fontos helyszínei. A gyerekek büszkén nevezték „a miénk”-nek a csíkszentdomokosi templomot a másik három mellett. Megható, bensőséges, áhítattal teli érzéssel hangzott el az ima Márton Áron püspök boldoggá avatásáért.

A gyerekek ezt követően beléphettek a püspök lakosztályába. Kovács Gergely érsek tolmácsolásában úgy hallhatták egykori lakója szellemiségét, hogy képzeletük körüljárhatta egy-egy történet kapcsán emberi egyszerűségének, helytállásának, kitartásának, szelíd tekintetének közelsége.

A látogatás következő helyszíne a kert, a filagória volt, ahol a püspök oly sok időt töltött a 10 év háziőrizet ideje alatt. A gyerekek mindvégig kérdezhettek az érsek úrtól és kérdeztek is. A főpásztor dicsérte a kíváncsi, figyelő gyermektekinteteket. A válaszai, magyarázatai a mai kor gyermekének szóltak, közvetlen hangneme, a hely, a környezet meghittsége emberformáló és hitben megerősítő magokat hintett jó földbe. Elköszönéskor kórusban köszönték meg az idegenvezetést és kívántak jó egészséget az érseknek a gyerekek.

A kirándulás következő állomása a székesegyház volt. Ferencz Egon vezette közbe a csoportot mesélve, kérdezve, válaszolva magyarázta a templom részeit, történelmét, érdekességeit. A déli mellékhajóban Márton Áron kőszarkofágjánál virágot helyeztek el a látogatók és ismételten elhangzott a püspök boldoggá avatásáért szóló ima a székesegyházban.

Hazautazás előtt a régi várfalak között a csillagalakú árokerődítmény egyik részén hosszú sétát tett a csoport. Rácsodálkoztak a magas, erős várfalakra, épületekre, a múltidéző hangulat magával ragadott mindenkit és lélekben igencsak megszilárdító hatása volt.

A hazaút is közös imával kezdődött, Forró Roland Isten áldását és Szent Kristóf, az utazók védőszentje közbenjárását kérte az utazáshoz, mint induláskor. Az autóbuszon a kántor vezetésével a gyerekek többször énekelték közösen az elsőáldozásra tanult énekeket, amellyel készülnek, amellyel majd még felemelőbbé teszik az ünnepet.

A látogatás résztvevői hálásak mindenkinek, aki hozzájárult az utazás anyagi feltételeinek biztosításához, aki szervezési tevékenységével, jelenlétével segítette a gyulafehérvári látogatás megvalósulását.

Az elsőáldozásra készülők kérik a jó Isten segítségét, hogy a felnőttek felelőséggel és példamutatással segítsék a gyermekeket, akik az első szentáldozáskor találkoznak majd Jézussal, és mellette is maradjanak egész életükben.

Miklós Beáta

Fotó: Bíró János, Forró Roland