Az élet védelmére kötelezték el magukat

0
1275
Fotók: Lőrincz Andrea

A marosvásárhelyi Szent Család-plébánián került sor a 9 hónap 1 tanév című életvédő képzéssorozat ünnepélyes lezárására április 13−15. között. A tavaly szeptemberben indult képzést a magyarországi Együtt az Életért Egyesület tartotta húsz erdélyi résztvevőnek, akik a képzés végeztével ezen a hétvégén elkötelezték magukat az élet védelmére, annak fogantatásától a természetes halálig.

Jakab Emőkét, a képzés egyik helyi kezdeményezőjét és egyben résztvevőjét kérdeztük tapasztalatairól: „Az élet védelme körülbelül nyolc éve fogalmazódott meg bennem, az első gyermekemmel való várandósságom alatt. Ahogy erősödött bennem a vágy és a tettrekészség, úgy az Úr is adta az utamba a társakat és a lehetőségeket. A képzés első felét online tartottuk, és az elmúlt pár napban egy csodálatos, személyes találkozással zártuk.

Összesen húszan voltunk Marosvásárhelyen a remeteszegi Szent Család-plébánián, ahol tabuk nélkül beszéltünk az abortuszról, annak megelőzéséről, a fiatalkori szexualitásról, krízishelyzetekről, az abortuszon átesett nők fájdalmáról, a feldolgozásról, és főképp arról, hogy mi a szerepe az életvédőknek. Fontosnak tartom, hogy a döntés előtt álló nők ne csak az egyik oldal lehetőségeit ismerjék, hanem legyenek tájékozottak, és az érem mindkét oldalát megvizsgálva döntsenek. Ez egy életre szóló döntés, ami a testet és a lelket is örökre megváltoztatja. Egyelőre a feladatomat én is a fiatal korosztály felvilágosításában érzem. A körülöttem lévő fiatal generációt megfigyelve észrevettem, hogy kíváncsiak, tudni szeretnének a párkapcsolatokról, testiségről. Szeretnék segíteni nekik abban, hogy tisztán és a maga szépségében, méltóságában éljék meg a párkapcsolataikat. Tudniuk kell az abortuszról és annak minden veszélyéről. Imádkozom azért, hogy a közeljövőben összegyűljön körülöttünk néhány fiatal, akik ugyanilyen elhivatottsággal védik majd az életet, mint ahogyan azt mi próbáljuk tenni.

Nagyon hálás vagyok a jó Istennek azokért az emberekért, akikkel együtt voltunk ezen a hétvégén. Ismét megtapasztaltam a közösség megtartó erejét. Hála van bennem, mert közös célunk, hogy egy csapattá váljunk és évente többször is találkozzunk, erősítsük és segítsük egymást. Bár akadályok mindenütt lesznek, de hiszem, hogy az Úr kegyelméből nálunk is erőssebbé válik az élet védelme.”

Az életvédelmi képzés résztvevői a záró modul során kifejezték, hogy tovább szeretnék ezekben az kérdésekben fejlődni, hogy méltóképpen tudjanak segíteni ott, ahol szükség van rájuk. Szeretnének egymást segítő, támogató csapattá formálódni, egy közösséget alkotni az élet védelmének céljával.

„Számomra az volt a képzés során a legcsodálatosabb, hogy az eszemmel és a szívemmel is megértettem, hogy az igazi tiszta életvédelem nem csupán a még meg nem született gyermekek életének a megmentését jelenti, hanem a krízishelyzetben levő édesanyákat támogatását is” – meséli a képzés helyi szervezését felvállaló Lőrincz Andrea. Hozzátette: „Az én személyes elhívásom a fiatalokhoz szólít, hogy a 9 hónap 1 tanév program során segíteni tudjam majd őket, hogy formálódjon bennük a vágy a párkapcsolatukat a maga méltóságában, szépségében és egymást megelőző tisztelettel megélni. Vágy van bennem arra is, hogy a lelki tehertől való szabadulásban segítsem azokat az édesanyákat, akiknek szüksége van erre.”