Húsvéti határkerülés Gelencén

0
534
A hilibi kőkeresztnél. Fotó: Ilyés Botond Facebook-oldala

A húsvéti határkerülés több évszázados szokás, amelyet Gelencén néhány éve élesztettek újjá. A helyi férfidalárda, a Burusnyán Néptáncegyüttes, lovasok, hagyományőrzők, és a gelenceiek mellett a hilibiek közösen ünnepelték az idei húsvétvasárnapon ezt a népszokást immár harmadszor.

Székelyföldön többfelé tartják az ünnepi szokást: a keresztény ember húsvét első napjának hajnalán a föltámadást és a Föltámadottat ünnepli, ugyanakkor pedig a természet megújulását köszöntve azért imádkozik, hogy a Feltámadott óvja, védje a határt, tegye termővé. Kézdiszéken Kézdialmáson és Lemhényben tartottak közös húsvétvasárnapi határkerülést és lófuttatást, adta hírül a Háromszék sepsiszentgyörgyi napilapban Iochom István.

A hagyományos határkerülést újjáélesztése óta harmadszor ünnepelte a két egyházközség. A gelenceiek reggel fél kilenckor zászlókkal a felszegi műemléktemplomtól indultak két feldíszített szekérrel és egy hintóval, három lovassal a községközponton át, Hilib irányába indultak. A hilibiek egy szekérrel és egy hintóval, valamint négy hátaslóval a  katolikus templom elől indultak. A két csoport a hilibi kőkeresztnél találkozott, a szertartást Bereczi István gelencei plébános vezette, áldást és védelmet kért a határra és a terményekre mindenféle természeti katasztrófa ellen. Néda Nóra tanuló Fejes Ádám Feltámadott! című versét mondta, ezt követően a férfidalárda vallásos énekeket énekelt. A két egyházközség képviselői megkoszorúzták az emlékjelet, majd közös fényképet készítettek, ezt követően mindkét csapat hazaindult. A gelenceiek a 11 órai ünnepi szentmisére érkeztek haza, és bekapcsolódtak az ünnepi nagymisébe.

MEGOSZTÁS