Nagycsütörtöki olajszentelési szentmise Gyulafehérváron

0
1212

Nagycsütörtökön, április 6-án délelőtt 10 órakor a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban ünnepi szentmisét mutatott be a főegyházmegye számos papjával Kovács Gergely érsek, Jakubinyi György nyugalmazott érsek, Kerekes László segédpüspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök.

Kovács Gergely érsek homíliájában hangsúlyozta, hogy nagycsütörtök napján két liturgikus ünneplést tart az egyház: megemlékezik a papság és az Eucharisztia megalapításáról. „Most, a krizmaszentelési szentmisén ténylegesen látható és megtapasztalható a megyéspüspök, a papság és a hívek egysége. Azonban az egység bármikor könnyen megbomolhat. Szentmisénkben imádkozzunk az egységért és kérjük a Mindenható Atya bocsánatát, ha bármi módon vétettünk az egység ellen” – kérte papjait és híveit az érsek.

A főpásztor köszönetet mondott papjainak az áldozatos és alázattal vállalt szolgálatért, a hűségért. A lelkipásztorok mellett háláját fejezte ki a hitoktatóknak, lelkipásztori kisegítőknek, munkatársaknak is, valamint minden felelősen gondolkodó és cselekvő hívőnek. Külön örömét fejezte ki a több száz gyerek és fiatal jelenlétéért, akik a főegyházmegye különböző helységeiből zarándokoltatok el Gyulafehérvárra.

A homíliát követően a jelenlévő püspökök és papok megújították a papszentelésben tett ígéreteiket, ugyanakkor Kovács Gergely érsek megáldotta a betegek és katekumenek olaját és megszentelte a krizmát. A szent olajok a keresztelés, a bérmálás, az egyházi rend és a betegek kenete szentségének kiszolgáltatásánál, valamint templom- és oltárszenteléskor használja a diakónus, a pap vagy a püspök.

Fotók: Kováts Álmos Botond /SIS