A hely, ami 400 gyermeknek adott eddig otthont – A Bethesda otthon őreit kérdeztük

0
634

A Bethesda otthon őrei, a Zsoboki Általános Iskola tanulói Szilágy megyét képviselik az Örökségünk őrei verseny regionális szakaszán. A diákok szimultán, kevés létszámú osztályokban tanulnak, ezért a csapattagok különböző évfolyamokról csatlakoztak: Adi Vanesia (V. osztály), Berecz-Bancsi Emese és Jakab Milán (VIII. osztály), Mózes Ronaldo (VII. osztály), Varga Andreea (VIII. osztály), Varga-Imre Sára (VII. osztály). A csapat mentora Gál-Iankó Kata magyartanár, aki küldetéstudatának tekinti oktató-nevelő munkája során a gyökerek eresztését, szárnyak növesztését. A kalotaszegi Alszegen fekvő Zsoboki Bethesda Gyermekotthont fogadták örökbe az őrök, akiket arról kérdeztünk, miért ezt az épületet választották, milyen tevékenységeket szerveztek, illetve milyen célokat tűztek ki maguknak.

Miért esett a csapat választása a Bethesda otthon épületére?

Az Örökségünk őrei verseny kapcsán közel fél éve munkálkodunk azon, hogy minél többen tudomást szerezzenek a Zsoboki Bethesda Gyermekotthonról. Ez az épület az elmúlt 30 évben több mint 400 rászoruló gyermeknek adott eddig otthont rövidebb, hosszabb ideig. Én magam is, három másik csapattársammal együtt ebben az otthonban nevelkedek hároméves korom óta. Itt tanítottak meg írni, olvasni, itt tanultam meg szeretni magamat és másokat, itt találtam otthonra. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy felfigyeljenek erre a helyre, amely most éppen átszerveződés alatt áll. Ez azt jelenti, hogy a lakók családtípusú otthonokba fognak átköltözni év végéig, ez az épület pedig más rendeltetést kap. Hogy konkrétan mit, az a jövő titka. (Varga Andreea)

Miért fontos a csapat számára ez az otthon?

Egyrészt olyan épületet szerettünk volna örökbe fogadni, ami a közvetlen környezetünkben van. A csapattagok nagyrésze ebben az épületben nevelkedik, de mi, falubeliek is úgy érezzük, ez a második otthonunk. Itt zajlanak iskolán kívüli tevékenységeink, a Bethesda konyhájában sütkérezünk, étkezünk, nyári táborokban itt veszünk részt, így el sem tudjuk képzelni, mi lesz a jövőben, ha ez az épület már nem ilyen formában fog működni. Hol fogunk összegyűlni, játszani, beszélgetni? (Jakab Milán)

Milyen főbb tevékenységek szervezésében vállalt szerepet a csapat?

Az elmúlt hónapokat izgalmas kalandok sorozataként éltük meg. Terveztünk, kutattunk, kreatívkodtunk, kvízversenyt hirdettünk, virtuális naptárt alkottunk, videókat szerkesztettünk, amelyekben olyan személyeket szólaltattunk meg, akik hitelesen tudnak beszélni a régmúlt eseményekről is, élményt szereztünk másoknak és magunknak.

Egy eseményt részletesebben is elmesélek. Szerveztünk egy nosztalgia estet, mely mozgósította az egész közösséget. Molnár Irma nyugalmazott tiszteletes asszonyt, az otthon egyik megálmodóját, Szalai Erzsébet akkori kurátornőt hívtuk meg, akik régmúlt eseményekről meséltek. Az alkalmat advent első vasárnapján egy flashmobbal kezdtük a gyermekotthon udvarán, amellyel egyidőben elindítottunk egy közösségi adventi gyertyagyújtás sorozatot. Hatalmas méretű koszorúállványt készíttettünk, amelyet az épület elé helyeztünk el feldíszítve. Minden vasárnap egy újabb találkozásra adott lehetőséget az adventi fények fellobbanása. Ez alkalommal a zenekar is fellépett, melyben hárman az őrök közül hangszeren játszunk. (Andi furulyán, Emese gitáron, én mandolinon)
Eközben próbáltuk ráirányítani a figyelmet az épületre, mellyel kapcsolatban csapathimnuszunkban azt énekeljük: „Kalandra fel, hív a tér, a Bethesda kincset ér.” (Varga-Imre Sára)

Hogyan készül a csapat a regionális döntőre?

A megmérettetésre saját magunk írtunk egy jelenetet, izgatottan készülünk az előadásra, melyben az örökbe fogadott épület megálmodásának legfontosabb pillanatait szeretnénk színre vinni, a kalotaszegi Alszeg világából ízelítőt adni, a gyermekotthon jelen eseményeibe betekintést engedni. (Adi Vanesia)

Milyen tervei, elképzelései vannak a csapatnak a verseny további szakaszában?

Nemcsak a gyermekotthon körül mozgolódunk, játszóteret takarítunk, az otthon udvarán virágot ültetünk, húsvéti tojásfát állítunk, versenyeket hirdetünk, hanem a zsoboki közösségnek is programokat szervezünk. Célunk a közeljövőben egy csapat toborzása, akik az újonnan épülő családtípusú házak felépítési munkálataihoz kalákában segítséget nyújtanak. (Mózes Renaldo)

Mit adott a verseny a résztvevőknek?

Sok kalandot, élményt, értékes információkat a múltról, néha összetűzéseket, amikor nehéz volt közös nevezőre jutni. De legfőképpen fejlődést a kitartásban, kreativitásban, csapatmunkában. Elköteleződést is.

Köszönjük mindenkinek a támogatást, a drukkolást, a bátorító szavakat, mindent meg fogunk tenni, hogy méltón képviseljük az örökbefogadott épületet. (Berecz-Bancsi Emese)

Kérdezett: Molnár-Gál Katalin