Pedagógusok lelki napja a nagyváradi püspöki palotában

0
629

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja lelkinapot szervezett pedagógusoknak Farmati Anna SSS vezetésével a nagyváradi püspöki palotában.

„Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! (…) és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.” (Mt 28, 19-20) A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja e mottóval szervezett lelkinapot pedagógusoknak a nagyváradi püspöki palotában. A program keretében a meghívott előadó, Farmati Anna szociális testvér, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyetemi adjunktusa abban nyújtott segítséget, hogy a résztvevők ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjanak át a rájuk bízottaknak.

A több mint ötven résztvevő pedagógust Benedek Ramóna hitoktató, módszertani felelős köszöntötte. Böcskei László megyés püspök – utalva arra, hogy virágvasárnap előtt egy nappal, illetve a nagyhetet megelőzően  zajlott a rendezvény –, azt tanácsolta: tartsanak lelkiismeret-vizsgálatot és gondolkozzanak el azon, vajon mi mit lengetünk Krisztus előtt, mennyire vagyunk őszinték és értékeljük-e azt, ami értünk és velünk történik?

Farmati Anna szociális testvér azt kérte először a jelenlevőktől: ki-ki a mellette ülővel párban beszélgessen el, ismerkedjen, így alakul a valódi közösség. Majd azt kérte, ki-ki idézze fel azt az élményt, amely segített eldönteni, hogy pedagógusok lesznek. Az előadó beszélt arról, minden keresztény vágya, hogy jobban, szebben, igazabban éljen, és kötelessége, hogy hirdesse Isten országát az akadályok ellenére. Szó esett a tanító Jézusról, ahogyan ő megéli a tanítás helyzeteit; illetve arról, mit jelent a Jézus melletti tanítványság.

Az idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő Szociális Testvérek Társasága, amelynek a meghívott is tagja, 1948 előtt Nagyváradon is működött, abban az épületben, amely napjainkban zarándokházként működik.

MEGOSZTÁS