Máltai lovagok találkoztak Miklósváron

0
785

A romániai máltai lovagrend Miklósváron tartott találkozót március 31-április 2. között. A szervező és házigazda a lovagrend romániai elnöke, gróf Kálnoky Tibor és felesége, Anna volt, akik a helyszínt biztosították, a programot szervezték. Részt vett a találkozón Roberto Musneci, a Máltai Lovagrend romániai nagykövete és felesége, Marialaura Ciampoli.

A találkozó résztvevői április 1-jén közgyűlést tartottak, ahol az időszerű kérdéseket beszélték meg, majd számukra is meglepetés volt, hogy megismerhették a kőröspataki Kálnoky Lovarda működését és lovasait, akik közül ketten is országos díjakat nyertek.

A lovarda keretében lovastornász és díjugrató csapat működik, a Puskás Tivadar Szakközépiskola a 2019-2020-as tanévben a Kálnoky Lovardával partnerségben szakosztályt indított, ahol a diákok a lovász és belovagló szakmákat tanulták.

Kőröspatakon a máltai lovagok jóvoltából hátrányos helyzetűek, elsősorban roma gyermekek és fiatalok integrálását szolgáló programokat működtetnek. A sportfoglalkozások mellett szövő- és varrótanfolyamok tartására szolgáló műhelyek működnek, valamint asztalosműhely.

A romagyerekek közül néhányan tehetségesen lovagolnak, díjakat nyernek, Déló néven cigánytánc együttes is működik, amely sokféle kulturális rendezvényen lép fel nagy sikerrel. 2017 óta iskola utáni foglalkozás keretében 54 gyereknek segítenek a tanulásban, ezáltal iskolai eredményeik javultak.  

A máltai lovagok és dámák szombaton a Kálnoky család magánkápolnájában, virágvasárnap a helyi templomban vettek részt a miklósváriakkal és plébánosukkal, Lőrincz Barnabással szentmisén.

MEGOSZTÁS