Vállaljuk Krisztussal a keresztet. Zarándokok kálváriája

1
2948

Korond 63 zarándoka – köztük a falu polgármestere, alpolgármestere, plébánosa és kántora – a bosznia-hercegovinai Međugorjéban járt március 23-28. között. A lélekemelő zarándoklat után hazafelé a horvát-bosnyák határon azonban igen kellemetlen ,,élményben”, igazi nagyböjti kálváriában volt részük.

A visszaúton március 27-én, hétfőn, a horvát-bosnyák határon a horvát határőrök megállították a korondiakat szállító buszt, és négy órán át várakoztatták a főként idősekből álló csoportot – írta meg a Magyar Jelen az egyik zarándok, Szilveszter Éva tájékoztatása nyomán. „A bosnyák-horvát határ bosnyák oldalán semmi probléma sem volt, a horvát oldalon viszont úgy bántak velünk, mint valami bűnözőkkel”– hangsúlyozta Szilveszter Éva. A horvát határőrök, amellett, hogy az egész buszt átvizsgálták, a javarészt idős utasokat leszállították, négy órán keresztül mosdóba sem mehetett el senki.

Négy órán át várakoztatták őket a horvát-bosnyák határon, mialatt a Međugorjéban vásárolt kegytárgyaikat elkobozták.A Hargita megyei Korond település 63 zarándoka az ismert Mária-zarándokhelyen járt, ahol emlékbe különböző kegytárgyakat is vásároltak, karkötőket, köveket, rózsafüzért; a helyi plébániának szentségtartót és oltárterítőt.

Balla Imre korondi plébános a RomKat kérdésére elmondta: ,,A modern vallásüldözés nyugati formájával és a rosszindulattal találkoztunk! Szomorú, hogy ok nélkül, vallási alapon diszkriminálnak, és a zarándok tehetetlen! Egyszerűen úgy is fogalmazhatunk, hogy kiraboltak. Ráadásul visszaélve a hatalmukkal várakoztattak. Azt meg indokolni nem tudták, hogy milyen alapon kobozták el a kegytárgyakat”, mondta a plébános.

A kegytárgyakat elkobozták annak ellenére, hogy közel sem kereskedelmi mennyiségről volt szó. A határőrök a buszsofőrnek átnyújtottak egy határozatot, mely szerint a zarándokok csempészést követtek el, és 800 euró helyszíni bírságot kellett fizetniük. A zarándokok nem nyugodnak bele a történtekbe, felvették a kapcsolatot a zágrábi magyar nagykövetséggel, a Vatikán horvátországi nunciusa is közbenjár azért, hogy az erdélyi magyar zarándokok visszakaphassák a Međugorjéban kegyességből, emlékül vásárolt kegytárgyakat.

,,A megtapasztalt isteni kegyelemet és lelkesedést akarták megtörni, de nem sikerült!” jelentette ki Balla Imre. ,,Olyan lelki feltöltődésben volt részünk, hogy még ez a kálvária se tudott megtörni! Vállaljuk Krisztussal a keresztet!”

1 HOZZÁSZÓLÁS