A jövő az élet mellett szól – Az élet menete Temesváron

0
321

Március 1-31. között zajlik az Élethónap 2023 nevet viselő országos rendezvénysorozat, amelynek csúcspontja a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én, szombaton Romániában és a Moldovai Köztársaságban megrendezett Élet menete 2023, amelynek mottója: „A jövő az élet mellett szól.

A rendezvényt Romániában immár 13. éve szervezik meg. A menet célja a gyermekek életének megbecsülése és védelme a fogantatás pillanatától kezdve. Célja továbbá, hogy felhívja a társadalom figyelmét a meg nem született gyermekek teljes emberi mivoltára, valamint a várandósság alatt nehézségekkel küzdő nők támogatásának szükségességére, hogy bizalommal és biztonságban szülhessék meg gyermekeiket – olvasható az országos rendezvény marsulpentruviata.ro honlapján megjelent sajtóközleményben.

A rendezvényt Temesváron is március 25-én, szombaton, 12 órai kezdettel szervezte meg a Carmen Sylva parkban az Darul Vieții Egyesület több vallásfelekezettel és keresztény szervezettel közösen. A meghívottak a Szűz Mária, Béke Királynője görögkatolikus templom lépcsőjéről szóltak a jelenlévőkhöz.

Bevezetőjében Ioan Chișărău lelkipásztor, a közösség plébánosa köszöntötte Pál József Csaba megyés püspököt, Ioan Călin Bot püspököt, a lugosi görögkatolikus egyházmegye apostoli kormányzóját, Dirschl Johann temesvári általános helynököt, valamint a többi felekezet lelkipásztorait. A római katolikus egyház részéről jelen volt Simon Ciubotaru, temesvár-szabadfalui plébános is.

,,Azért gyűltünk össze, hogy felhívjuk a világ figyelmét az igazságtalanságra, amelyet a meg nem született gyermekekkel szemben elkövetnek” – hangsúlyozta Ioan Chișărău plébános, aki hozzátette: idén úgy döntöttek a szervezők, hogy nemcsak papok és egyházi vezetők szólalnak fel, hanem a civil társadalom képviselői is: diákok, egyetemisták, orvosok, politikusok, ügyvédek stb.

Ioan Călin Bot görögkatolikus apostoli kormányzó beszédében a következőképpen fogalmazott: ,,Úgy vélem, hogy mi csupán egy apró jel vagyunk. Inkább egymást bátorítjuk és ápoljuk értékeinket, ez alkalommal például az élet értékét a természetes kezdetétől a természetes végéig. Meggyőződésem, hogy nekünk ott kell ezeket az értékeinket hirdessük, ahol a mindennapjainkat éljük, például a munkahelyen vagy a családban.”

A következő felszólaló Pál József Csaba temesvári püspök volt, aki imát mondott: ,,Túl kevés az, amit mi tehetünk. Ezért arra kérem most Önöket, hogy imádkozzunk együtt: Jézus Krisztus, teljes szívünkből imádkozunk hozzád azokért a gyermekekért, akiknek a művi vetélés miatt itt a földön véget ért az életük. Kérünk, fogadd be őket oda, ahol az igazi élet van. Imádkozom azokért az anyákért, akik annyira kilátástalannak érezték a helyzetüket, hogy elkövették ezeket a tetteket. Találjanak békét és megbocsátást nálad, hogy új életet kezdhessenek Veled. Köszönöm neked, Jézus, a benned való életet, és hogy életedet adtad azért, hogy nekünk igazi boldog életünk legyen.”

Ezt követően több meghívott szót kapott, köztük Remus Runcan lelkész, a baptista közösség elnöke, Ana-Maria Rusu 12. osztályos tanuló és dr. Cristina Valea, a Pro Vita Medica Alapítvány alapítója.
A beszédek után a jelenlévők elindultak a temezvári ortodox érseki székesegyház felé, ahol csatlakoztak e vallásfelekezet papjaihoz és híveihez, majd együtt vonultak tovább a Temes megyei prefektúra épületéhez.

Forrás: a temesvári egyházmegye sajtóirodája