Elektronikus persely

0
1258

Mivel a bankkártyás fizetés nálunk is egyre elterjedtebb, sokan nem tartanak készpénzt maguknál. Több plébánia részéről volt érdeklődés olyan megoldásra, amely lehetővé tenné, hogy elektronikus formában, bankkártyával is lehessen ,,dobni a perselybe”.

A tudomány vívmányai vesznek körül minket, nap mint nap használjuk azokat: számítógép, telefon, modern közlekedési eszközök stb. Egyházunk szociális tanítása rámutat, hogy a technika és annak fejlődése nem ördögtől való, viszont nem téveszthető szem elől, hogy Jézus Krisztus követésében bármely műszaki, technikai fejlődés mindössze eszköz lehet, de cél nem. A technika önmagában nem erkölcsös és nem erkölcstelen: az erkölcsi tartalom azoktól az emberektől függ, akik mögötte állnak.

A technológia fejlődése, a digitalizáció az Egyház életében is jelen van és bölcs felhasználása megkönnyíti, segíti a lelkipasztorációs munkát is. Elég, ha arra gondolunk, hogy a plébániákon számítógépek segítségével végezzük a hívek nyilvántartását, a könyvelést, templomainkban sok helyen kivetítjük a szentmise énekeinek szövegét, egyre több plébánia jelen van a közösségi médiában.

Tény, hogy az okostelefonok és bankkártyák világában egyre kevesebben hordanak maguknál készpénzt. Ehhez a valósághoz alkalmazkodik a Gyulafehérvári Főegyházmegye azon kezdeményezése, amely lehetővé teszi, hogy a templomba betérő személy készpénz használata nélkül „dobhasson pénzt a perselybe”.

A bankkártyás templomi adakozás egy úgynevezett POS-terminál, azaz készpénzmentes értékesítési pont felszerelése által történik, amelyen egy érintéssel ki lehet választani a kívánt összeget és a bankkártya vagy telefonkészülék odaérintésével, egy mozdulattal lehet „dobni” az elektronikus perselybe.

A berendezés a gyulafehérvári székesegyházban és a főegyházmegye több templomában használatban van már.

Itt egy rövid filmen látható az ún. POS-terminál könnyű és egyszerű használata.