A tűzszünet az első lépés az ukrajnai békéért

0
418
Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár. Fotó: Vatican News

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban elmondta, hogy a Szentszék megpróbálja újraaktiválni a béketárgyalásokat. A bíboros Antonio Spadaro jezsuita Ferenc pápa atlasza. A Vatikán és a nemzetközi politika című könyvének bemutatása alkalmával nyilatkozott az újságíróknak.

„Minden kreativitásunkat megpróbáljuk felhasználni” az ukrajnai béketárgyalások újraindításához, és „az első lépésként el kell érni a tűzszünetet”. Ezt az álláspontot fogalmazta meg a vatikáni államtitkár, Pietro Parolin bíboros a Ferenc pápa atlasza. A Vatikán és a nemzetközi politika című könyv bemutatójának margóján újságíróknak nyilatkozva a la Civiltà Cattolica jezsuita folyóirat központjában március 13-án délután. A Szentszéknek – emlékeztetett Parolin bíboros – „az egyes államokétól eltérő nézőpontja van”, mert „univerzalista, egyetemes látásmódja” van, és más megközelítést alkalmaz a békekereséshez. Ferenc pápa Moszkvába és Kijevbe is szeretne ellátogatni, „mert hisz abban, hogy csak akkor lehet a béke ügyét szolgálni, ha sikerül találkoznia a két elnökkel, Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel” − tette hozzá.

Ferenc pápa pápaságának „nagyon intenzív” tíz évére vonatkozóan, amelyet ugyanazon a napon ünnepeltek, megjegyezte, hogy ezek az évek „lehetőséget adtak az egyháznak, hogy meghallgassák a világban”.

Befogadás

A bevándorlás kérdésében, amely a vatikáni államtitkár és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kétoldalú találkozójának is a témája volt, Parolin bíboros szerint szükséges a pápa iránymutatásait az államoknak „lefordítania” a politikába. „Kiemeltük, hogy a politikákra sokszor a visszaszorítás, a korlátozás jellemző, miközben „nyitottabb, befogadóbb politikára kellene áttérnünk”.

Párbeszéd Kínával

A vatikáni államtitkár egy másik kérdésre válaszolva felidézte a Szentszék és Kína között e jelenlegi pápaság idején létrejött megállapodás fontosságát. Parolin bíboros rámutatott a „reménykedő hozzáállásra” és a párbeszédre, amelyet „mindkét fél folytatni akar”. „Csak azt kérjük, hogy a katolikusok az egyetemes egyházhoz kötődő katolikusok lehessenek” – foglalta össze.

Stephen Chow hongkongi püspök április végére tervezett, hosszú évek óta első pekingi látogatását kommentálva, Parolin bíboros ezt úgy jellemezte, mint „a hongkongi egyház azon tipikus dimenziójának megvalósulását, amelynek „híd egyháznak” kell lennie a szárazföldi Kína és az egyetemes egyház között”, és ezért „pozitív gesztusnak” minősítette.

A bíboros szerint Ferenc pápa mongóliai útja „valószínű, bár végleges döntés még nem született”.

A szinódusi út Németországban

Végül érintve a német püspökök szavazását a szinódusi folyamat végén, miszerint jóváhagyták a homoszexuális párok megáldását, a Szentszék már világosan megnyilatkozott a kérdésben – mondta Parolin bíboros, megjegyezve, hogy egy helyi egyház „nem hozhat az egyetemes egyház fegyelmét érintő döntést”.

Forrás: Valerio Palombaro / Somogyi Viktória, Vatican News