Gianmaria Polidoro OFM Assisibe hívta az orosz és az ukrán elnököt: olyan békéről álmodunk, amely egész Európára, az egész világra kiterjeszthető

0
578

Február 23. és 25. között az olasz Lazio régióban fekvő Maenzában tartották a vallásközi párbeszédnek szentelt első EcuFilm Festet. A program végén Gianmaria Polidoro OFM – aki 1984-ben a Fehér Házban és a Kremlben is járt, hogy a hidegháború befejezését kérje – levelet küldött az orosz és az ukrán elnöknek, valamint a moszkvai és a kijevi pátriárkának, meghíva őket Assisibe.

Közel negyven évvel ezelőtt, 1984 februárjában Gianmaria Polidoro három másik szerzetessel együtt az Assisiben működő, a népek közötti békéért tevékenykedő központból Washingtonba és Moszkvába zarándokolt, hogy Isten nevében a hidegháború lezárását kérje. A küldöttség a Fehér Házban találkozott Ronald Reagan amerikai elnökkel, a Kremlben pedig Vaszilij Kuznyecov akkori megbízott szovjet államfővel (Andropov nem sokkal korábban halt meg, utódját, Csernyenkót pedig még nem nevezték ki). Gianmaria Polidoro 1985 novemberében Genfben négy szerzetestársával együtt találkozott Reagan és Gorbacsov küldöttségével is.

A most 90 éves Gianmaria Polidoro, akit még mindig Assisi szelleme éltet, levelet írt Oroszország, illetve Ukrajna elnökének, Putyinnak és Zelenszkijnek, valamint Kirillnek, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának és a kijevi pátriárkának, meghívta őket Assisibe, hogy „helyreállítsák a békét a világban”, ahogyan Szent Ferenc helyreállította Porciunkula és San Damiano kápolnáját.

„Arra kértem őket, hogy jöjjenek Assisibe, hogy találkozzanak – mondta el Gianmaria Polidoro a Vatican Newsnak –, hogy elmondhassuk a világnak: olyan békéről álmodunk, amely egész Európára, az egész világra kiterjeszthető.”

Polidoro atya az olasz elnökhöz is kéréssel fordult: tegye lehetővé, hogy Oroszország és Ukrajna politikai és vallási vezetőit Assisiben fogadják, hogy „megtalálják azt a békét, amelyre az egész világ vár ebben a pillanatban”. És mint a hit embere a moszkvai és a kijevi ortodox egyház vezetőjétől azt kérte, „imával és buzdítással segítsék, hogy mindannyian, akik e világon élünk, elnyerjük azt a békét, amelyet a mi Urunk, Jézus Krisztus hirdetett, amikor ezt mondta: »Az én békémet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja, hanem ahogy az Isten.«”

Forrás: Ofm.org/Vatican NewsFerencesek.hu 

Fotó: Vatican News