Ferenc pápa márciusi imaszándéka a bántalmazás áldozataiért

0
597

Kilencvennyolc országban több mint 35 millió ember kapcsolódott be a pápa imavilághálójába (imaapostolság), hogy együtt imádkozzanak a világ és az emberiség nagy szükségleteiért, amelyeket a szentatya havonta egy imaszándék formájában állít elénk.

Imádkozzunk azokért, akik az egyházi közösség tagjai által elkövetett sérelmek miatt szenvednek: hogy az egyházban valódi választ kapjanak fájdalmukra és szenvedésükre!

Imádság: Atyám, aki könyörületes és irgalmas vagy. Fogadd szereteteddel az egyház tagjai által –akiknek apáknak, anyáknak, lelkipásztoroknak és testvéreknek kellett volna lenniük – elkövetett bántalmazás borzalmai által okozott károkat elszenvedőket. Adj nekünk irgalmas szívet ezzel az emberi nyomorúsággal szemben; nagy szívet, hogy meghallgassuk a szenvedőket; tárt karokat, amelyek nem fáradnak bele az ölelésbe; világos megkülönböztető képességet a fájdalmak megválaszolására; bőséges balzsamot sebeik begyógyítására. Gondoskodjunk a szenvedőkről, legyünk szamaritánusok és tartsuk nyitva a vendégfogadót. Segíts nekünk, hogy segítsünk az egyházban visszaélést elszenvedő vagy elszenvedett testvéreinknek! Ámen

Mindennapi magatartásunk

Nyissunk tereket a bántalmazást elszenvedők számára

„Legyen mindig szemünk előtt a kicsinyek ártatlan arca, emlékezve a Mester szavaira: Aki megbotránkoztat csak egyet is ezek közül a kicsik közül, akik hisznek bennem, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába és a tenger fenekére vetnék.” (Ferenc pápa)

Fogadd a szívedbe a közeledben szenvedőket, különösen a visszaélés áldozatait.


Figyeljünk oda

„Kötelességünk felfigyelni erre a fojtott, néma kiáltásra.” (Ferenc pápa)

Szánj időt és teret arra, hogy felfigyelj testvéreid fájdalmára.


Öleljük magunkhoz

„Vesztegess időt” a meghallgatásra. A meghallgatás meggyógyítja a sérülteket, és kigyógyít minket magunkat is az önzésünkből, a távolságtartásból, a „nem rám tartozik”, az irgalmas szamaritánus példázatában lévő pap és levita hozzáállásából. (Ferenc pápa)

Hozzájárulsz ahhoz, hogy a bántalmazás bármely formájának áldozatait befogadják és segítsenek rajtuk?


Válaszoljunk a fájdalomra

„Legyen az egyház célja az, hogy a bántalmazott, kizsákmányolt és elhagyott kiskorúakat megvédje, megóvja és gondozza, bárhol is legyenek.” (Ferenc pápa)

Enyhítsd a közeledben lévők szenvedését.


Gyógyítsuk a sebeket

„Az egyháznak fel kell tennie a kérdést […] hogyan védjük meg a gyermekeket; hogyan kerüljük el az ilyen visszaéléseket, hogyan kezeljük és hogyan integráljuk újra az áldozatokat; hogyan erősítsük meg a szemináriumi képzést. Törekednünk kell arra, hogy az elkövetett hibákat lehetőséggé alakítsuk át arra, hogy ezt a csapást ne csak az egyházból, hanem a társadalomból is kiirtsuk.” (Ferenc pápa)

Ajánld fel a közelségedet és az együttérzés konkrét gesztusait azoknak, akik a közeledben visszaéléstől szenvednek.

Felajánló ima: Jóságos Atyám, tudom, hogy velem vagy. Itt vagyok ezen az új napon. Helyezd el a szívemet újra a fiad Jézus szíve mellé, amit nekem adsz, és amit az Eucharisztiában kapok meg. A Szentlélek tegyen barátoddá és az apostoloddá, hogy elvégezhessem a küldetésem. A kezedbe teszem örömeimet és reményeimet, munkámat és szenvedéseimet, mindent, ami én vagyok, közösségben testvéreimmel e világméretű imahálózatban. Máriával egységben felajánlom neked a napom az egyház küldetéséért, valamint Ferenc pápa és a püspököm e havi imaszándékáért. Ámen