Alsószentmártonban korszerűsítették a katolikus óvodát

0
477

Teljes óvoda-korszerűsítést ünnepeltek a pécsi egyházmegyéhez tartozó Alsószentmártonban, a Szent Márton Óvodában. Viszontagságos volt az út, hogy olyan óvoda jöhessen létre, amely a cigány gyermekeket felkészíti az iskolarendszerre.

Gondviselés: Isten egyik neve, olyankor használjuk, amikor megtapasztaljuk gondoskodó, apai szeretetét, védelmét és vezetését, fogalmazott beszédében Lankó József alsószentmártoni plébános, a cigánypasztoráció egyik magyarországi elkötelezettje. ,,Azért van módunk felújítást ünnepelni, mert a jó Isten sokak munkáján és közreműködésén keresztül maga is építette ezt a házat.”

Az eseményen Felföldi László pécsi megyés püspök megáldotta a megújult és kibővített óvodaépületet, melyet csaknem egy év után vehettek ismét birtokba a gyermekek és az ott dolgozók. 

Az Alsószentmártonban harminc éve működő Szent Márton Caritas Alapítvány személyes hangvételű levélben méltatta az óvoda dolgozóinak munkáját.

Az ünnepségen felolvasták Mayer Mihály nyugalmazott püspök üdvözlő sorait, hálával gondoltak Udvardy György korábbi pécsi püspökre, aki a felújítás előkészítésében vállalt komoly szerepet. Felföldi László jelenlegi főpásztornak köszönhetően a felújítási munkákat hatékonyan és kiváló minőségben tudták befejezni.

Az épületre, amelyet az egyház visszaigényelt a magyar államtól, hét évet kellett várni. Ez idő alatt komoly előkészületek történtek: elindult Pécsett a Gandhi Gimnázium, Mánfán a Kollégium Martineum, helyi cigány asszonyok munka mellett tanulni kezdtek, és néhányan egészen a főiskolai óvópedagógusi végzettségig vitték.

A kezdetben kétcsoportos óvoda ma négy csoporttal működik, mintegy hetvenöt gyermek jár ide a szülők bizalmának köszönhetően.

Az ünnepi eseményen Felföldi László pécsi megyés püspök két kisgyermek példáján szemléltette, milyen gyökeres átalakulás megy végbe rajtuk, miközben növekednek.

Az emberek, a gyermekek olyanok, mint egy hangszer – mondta a püspök. – A tamburában már nem látjuk, milyen volt a fa, amiből készítették, de azt halljuk, milyen szépen szólal meg. Minden ember ilyen hangszer. Lehet, hogy eleinte göcsörtös, lehet, hogy nem nyilvánvaló még, milyen hangszer válik belőle, de az óvónénik már látják.

Forrás: Pécsi Egyházmegye / Magyar Kurír