Vándorkiállítás Xavéri Szent Ferencről és a missziókról a temesvári gerhardistákkal

0
586

Az idei Hivatások nyomában országos vetélkedő keretében a benevező csapatoknak kiállítást kell szervezniük a választható szentek egyikének életéről, munkásságáról. A temesvári Gerhardinum csapata is megtette ezt, sőt, miután iskolájukban bemutatták, kiállításuk anyagát több helyre is elvitték. Erről szól a felkészítő tanáruk által küldött alábbi beszámoló.

A kiállítás a Hivatások nyomában című vetélkedő keretén belül jött létre, amelyen iskolánkat három diák képviseli idén. Mivel fiús csapattal nevezünk, a szentéletű példaképek közül Xavéri Szent Ferencre esett a választásuk, az ő életútját mutatja be a kiállítás. A gondosan elkészített plakátok az ő életét, missziós útjait, valamint a misszió fogalmát szemléltetik képek, idézetek, magyarázatok segítségével.

A kiállítás anyagát a Temesvár melletti Majláthfalva Általános Iskolájába, valamint az aradi minorita kolostorba vitték el a csapat tagjai. Majláthfalván a kisiskola és a gimnázium diákjainak tartottak bemutatót interaktív módon. A gyerekek bátran szóltak hozzá a hallottakhoz és válaszoltak a bemutató diákok kérdéseire, a program végén pedig együtt imádkozták el Xavéri Szent Ferenc imáját.


A következő állomás az aradi minoriták kolostora volt, ahol a kiállítást egy szentmise előzte meg, a helyi minorita templomban. A mise végén a résztvevőket meghívták a kolostorba, hogy járják végig együtt a misszióvilágát.


A kiállítás mindkét állomása egy nyílt kérdéssel zárult: mi, a mai világ emberei hogyan tudunk megfelelni annak a jézusi parancsnak, amely az igehirdetést bízza ránk? A Gerhardinum csapatának tagjai remélik, hogy közönségük tagjai elvitték magukkal ezt a kérdést és folyamatosan próbálnak válaszolni rá. Kiállításuk összeállításának és bemutatásának ugyanis nem titkoltan ez az egyik főcélja.

Kócsó Alexandra felkészítő tanár

Forrás: Hittan.ro