Jan Matejko: Szent Cirill és Metód

0
641

A lengyel származású, történelmi festőként ismert Jan Alojzy Matejko Krakkóban született 1838-ban. Sokan a legnagyobb lengyel festőnek tartják. Nagy lelkesedéssel ábrázolta Lengyelország viszontagságos történetének jeleneteit, akadémikus stílusban. Bár festményei részletes kidolgozásúak és valósághűek, sokszor egyfajta merevséggel rendelkeznek.

Az itt elemzésre kerülő festményének témája egy szent testvérpáros, Cirill és Metód ábrázolása. A keleti és nyugati egyházban egyaránt széles körben ismert testvérek a 800-as években születtek. Bár az elején különböző utakon indultak el, végül mindketten Istennek szentelték az életüket. Nagy szerepük volt a szláv népek megtérítésében azáltal, hogy a hitet a saját nyelvükön próbálták magyarázni. Szent II. János Pál pápa 1980. december 31-én Európa társvédőszentjeinek nyilvánította Cirillt és Metódot.

Jan Matejko ábrázolásában nagyszerűen kirajzolódik a testvérpáros jelleme és élettörténete. A festmény bal oldalán Metódot láthatjuk, aki mint idősebb testvér, elsőként lépett az Istennek szentelt élet útjára, lemondva ezzel elöljárói pozíciójáról. Mint szerzetes és hithirdető, a keresztet magasba emeli. A bal oldalon Cirillt láthatjuk, aki mint tudós, a Szentírást tartja a kezében. A festmény monokróm jellegét a Metódon lévő kék köpeny töri meg, ezzel kontrasztot hozva létre. Az alakok harmóniában állnak az arany, domborművekkel díszített háttérrel, amelybe szinte beleolvadnak. Összességében a statikus festmény az ábrázolt szentek életének lényegét emeli ki, a hit megélését és hirdetését.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér