Szívvel-lélekkel segíteni. A betegek világnapján betegekért és gondozóikért imádkoztak Csíksomlyón

0
820

Több száz zarándok érkezett február 11-én, szombaton, a betegek világnapján a csíksomlyói kegytemplomba. A Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök által celebrált szentmisén a betegekért és gondozóikért imádkoztak.

Szent II. János Pál pápa 1992-ben kiadott rendelete alapján az első lourdes-i jelenés évfordulóján a betegek világnapját ünnepli a katolikus egyház. A világnap célja, hogy „Isten népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

Február 11-én, szombaton délelőtt a csíksomlyói kegytemplomban Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke mutatott be szentmisét. Prédikációjában kiemelte: nem kell keresni a szenvedést, felfedezni azt a hétköznapokban úton-útfélen . Megjegyezte: Istentől távol lenni a legnagyobb szenvedés.

,,Mindannyiunk számára van egy nagyon fontos feladat, a mi dolgunk az, hogy másokkal is meg tudjuk tapasztaltatni, különösen a szenvedő, beteg embertársainkkal, Istennek a jelenlétét, azt, hogy mellettünk van. Ferenc pápa a betegek világnapjára írt üzenetében az irgalmas szamaritánus példabeszédét hozza, és üzeni, hogy mennyire fontos a közelség, az együttérzés, a gyengédség a beteg testvéreink felé” – mondta a segédpüspök. Hozzátette: a betegeket, szenvedőket látva két felemás magatartás is megtörténhet. Az egyik szerint irgalmas szamaritánusként meglátjuk a rászoruló embertársainkat, de nem segítünk rajtuk, a másik magatartás, amikor valaki cselekszik, segít, de mindezt szív nélkül végzi, nincs együttérzés benne.

Kerekes László arra biztatta a szentmise résztvevőit, nézzék meg, hogyan állnak szenvedő embertársaik mellett, hogyan ápolják, szeretik őket. Hangsúlyozta: fontos, hogy senki ne legyen közömbös a betegek iránt. Végül arra is kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak a betegekért, kérjék a lourdes-i Szűzanya közbenjárását, hogy meglássák a szenvedőket és szívvel-lélekkel segítsenek rajtuk.

A szentmise végén Kerekes László segédpüspök és a jelen lévő plébánosok kiszolgáltatták a betegek szentségét.

Bíró István

Fotó: Csúcs Mária és Csúcs Péter