Csíkszeredában fontos a lelki egészség

0
674
Férfiak a lelki műhelyen. Fotó: KALOT Egyesület

Egészséges, lelkileg kiegyensúlyozott, boldog gyermekeket csak egészséges és lelkileg kiegyensúlyozott, boldog pedagógusok, szülők nevelhetnek. Ehhez fontos és szükséges a lelki egészséggel foglalkozni. Csíkszeredában felismerték ezt és mind városi szinten, mind a KALOT Egyesület szervezésében foglalkoznak ezzel.

Sok kutatás, felmérés igazolja a lelki egészség támogatását célzó programok szükségességét a gyermekek, fiatalok esetében. Csíkszereda önkormányzata úttörőként háromlépcsős lelkiegészség-védő prevenciós programot indított a tavalyi évben, amelynek elsődleges célja az iskolák mentálhigiénés kultúrájának átalakítása. Ezen belül is az a cél, hogy a hangsúlyt áthelyezzék az oktatási intézményekben a túlzott teljesítményorientáltságról a diákok testi és lelki jól-létére, személyiségfejlődésére. 

A mentálhigiénés kultúra fejlesztése a csíkszeredai oktatási intézményekben című pályázat lebonyolítását az Áradat Egyesület vállalta. A civil szervezet vezetője, Simó Irma szerint a lelki egészség megőrzésére fordított energia háttérbe tudja szorítani a pszichés zavarok túl korai fellépését a felnőttek (igazgatók, pedagógusok) és diákok körében. Ezért tartja fontosnak, hogy a május–június folyamán – első modulként – az oktatási intézményvezetőknek tartott képzések után vezetői szinten elindult egy olyan, az önreflexiós kompetenciát megerősítő, gazdagító folyamat, ami elengedhetlen a jelenlegi körülmények közötti helytálláshoz.

Szeptember–december folyamán – második modulként – a pedagógusok szakmai személyiségének gondozása zajlott, a program szakmai vezetője Bartha Dalma iskolai tanácsadó, szupervizor, mentálhigiénés szakember volt. A Csíkszeredában dolgozó 972 pedagógusból minden nyolcadik, azaz 128 pedagógus vett részt a projektben, 15 csoport alakult. Ezen a szinten a cél lehetőséget biztosítani a hivatásgondozás megtapasztalására, felhívni a figyelmet a tudatosabb szakmai jelenlétre, megalapozni egy egészségesebb mentálhigiénés kultúrát, jobb kommunikációs és stresszkezelő technikákat tanulni. Ez képes a kiégést megelőzni.

A pedagógusok szakmai személyiségének gondozása, a stresszkezelési és kommunikációs készségek javítása három különböző technikával történik: szupervízió, resztoratív kommunikációs technikák és autogén tréning. A szupervízióval Gábor Zsuzsa pszichológus, iskolai tanácsadó foglalkozik, a resztoratív (helyreállító) technikákon alapuló esetfeldolgozó csoportokkal Kui Eszter Enikő pszichológus, iskolai tanácsadó, Bíró Mária Enikő az autogén tréning módszerét alkalmazza csoportjaiban.

A KALOT Egyesület keretében az elmúlt években hangsúlyosan foglalkoztak gyermekeket, fiatalokat érintő problémákkal. A Nem csak a fizikai erőszak erőszak! című projekt keretében már három kisfilmet is készítettek. Az első a munkahelyi agresszióra fókuszál, a második a nem fizikai agresszióra, legutóbb pedig a bullying témáját dolgozták fel. A kisfilmek margóján több mint 1200 gyermeknek és fiatalnak tartottak interaktív foglalkozást. 

A KALOT Egyesület keretében februárban újraindul a Férfi Lélekműhely és a Lelki Egészség Klub.

Február 13-tól pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók közreműködésével lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységet indít az egyesület férfiak számára. A klubtevékenység tíz héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozások keretében interaktív módon dolgoznak föl olyan témákat, mint a férfiasság forrása, munka, kapcsolatok, család, belső erőforrásaink, stb.
A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni a 0745-154146-os telefonszámon vagy az erossistvan99@gmail.com e-mail címen lehet. A helyek száma korlátozott.

Sokadik tavaszi évadját nyitja február 23-án a Lelki Egészség Klub. Önmagunk belső útja tárulhat fel általa és mindaz, ami ezen az úton körülvesz, elkísér. Hétről-hétre szakemberek, pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók a társak ezen az úton. Tíz hét, heti egy találkozás, csütörtök este. Érdeklődni és jelentkezni a 0758840279-es telefonszámon vagy a kepzesek@kalot.ro e-mail címen lehet.