Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

0
584
A zarándokvonat és utasainak megáldása Kolozsváron 2022-ben. Fotó: Bodó Márta

A Misszió Tours Utazási Iroda sajtótájékoztatóján, melyet február 2-án, Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székházában tartottak, Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke, , a Boldogasszony Zarándokvonat egyik fővédnöke is beszédet mondott.

Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba — közölték a szervezők a budapesti sajtótájékoztatón. A Misszió Tours által szervezett utak idei mottója: „Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal – zarándokoljunk együtt!”

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arról beszélt: minden emberben, akár vallásos, akár nem, ott él a vagy hogy találkozzon a szenttel. E találkozáshoz nyitottnak kell lenni és áldozatot is kell hozni érte, erről szól a zarándoklat — fűzte hozzá.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a zarándokvonatok lehetőséget adnak a közös imára és a találkozásra. Idén a háború árnyékában az egymásnak feszülő indulatok oldását is szolgálják ezek a zarándoklatok — tette hozzá. Hozzátette: a međugorjei zarándoklat erősíti a magyar–horvát és a magyar–bosnyák kapcsolatot, a częstochowai a magyar–lengyel barátságot, míg a csíksomlyói zarándoklat a magyar–román kapcsolatra van jó hatással.

Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Misszió Tours Utazási Irodával 2011-től tartó együttműködés keretében összesen 26 zarándokvonatot és több mint húszezer utast továbbítottak különböző belföldi és nemzetközi zarándoklatok helyszínére.

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy soha nem tapasztalt érdeklődés van az iroda által szervezett zarándoklatok iránt. Ennek oka minden bizonnyal lelki, szétcsúszó világunkban keressük a biztos pontokat.

Horváth Ágnes rádiós szerkesztő, az esemény házigazdája elmondta, a pünkösdi búcsúba induló Boldogasszony Zarándokvonat mellett idén újra indul a tavalyról már ismert Misszió Zarándokvonat. Ez utóbbi fekvő- és ülőhelyes kocsikkal közlekedő különvonat pénteken délután indul, és miután a zarándokok részt vesznek a szombati búcsún Csíksomlyón, este visszaindul, és pünkösdvasárnap reggel érkezik meg Budapestre. A szervezők az utazások alatt vonatrádióval, közös programokkal, éttermi és mozgóbüfé szolgáltatásokkal is várják majd a résztvevőket.

A Boldogasszony Zarándokvonat fővédnöke Veres András püspök, az MKPK elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, lelkivezetője Felföldi László pécsi megyéspüspök lesz. A Pécsi Egyházmegye zarándokai különbuszokkal utazhatnak Budapestre a vonat indulására, és a zarándoklat végén onnan vissza. A Misszió Zarándokvonat lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes lesz.

Forrás: MTI/Magyar Kurír