Elsősegélynyújtó műhely az iskolában

0
143

Új projektet indít a marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat Elsősegélynyújtó műhely az iskolában címen, amelyet a marosvásárhelyi oktatási intézményekben népszerűsítenek majd.

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat nagybányai fiókja kezdeményezte a marosvásárhelyi projektet, profizmusuk és szakmai tapasztalatuk óriási segítség.

Elsősegély bemutató a Bolyai Farkas Elméleti Líceum IX. F osztályában

Az Elsősegélynyújtó műhely az iskolában című projekt ötletgazdái a Romániai Máltai Szeretetszolgálat nagybányai fiókjának munkatársai, akik nemcsak megálmodták, de kidolgozták és kifejlesztették a program teljes koncepcióját. Máramaros megye tanintézményaiben már sikeresen működnek ezek a szakkörök. Az ott szerzett tapasztalat hozzájárult ahhoz, hogy országos szintű tevékenységgé fejlesszék a tevékenységeket.

Marosvásárhelyen a projekt keretén belül a tanfolyamokat képzett és tapasztalt oktatók, rezidens orvosok és az Orvostudományi Kar hallgatói tartják majd.

Az Elsősegélynyújtó műhely az iskolában projekt keretén belül elsajátítható témakörök:
– alapvető anatómia fogalmak
– a sérült elsődleges ellenőrzése (tudatállapota és légzése)
– Heimlich-manőver alkalmazása
– helyes oldalfekvés elsajátítása
– szív-légzés leállás
– félautomata defibrillátor használata
– sebek ellátása
– vérzéscsillapítás és kötözési technikák
– trauma és immobilizációs technikák
égési sérülések ellátása stb.

A tanfolyam elvégzése után a hallgatók képesek lesznek gyakorlatba ültetni az elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteket vészhelyzetekben és megtenni az első lépéseket, óvintézkedéseket, mint például: a vészhelyzet felismerése; a segítséget nyújtó személy biztonsága; közösségi biztonság; az áldozat első felmérése; a mobil segélyszolgálatokkal való folyamatos kapcsolat hatékony fenntartása; szabványosított intézkedések és elsősegélynyújtási protokollok alkalmazása; alapvető életfenntartó óvintézkedések alkalmazása; az áldozat(ok) megfigyelése a mobil segélyszolgálatok megérkezéséig.

Forrás: Marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat