Ökumenikus ifjúsági imaestet tartottak Temesváron

0
595
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A keresztény egységért tartott imanyolcad keretében Temesvár öt vallásfelekezetének és keresztény közösségének fiataljai, valamint e felekezetek papjai és képviselői imádkoztak együtt január 25-én este az evangélikus-lutheránus templomban. A lelki program mottója: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.” (Iz 1,17). Az imaesten a római katolikus, a görögkatolikus, az ortodox, az evangélikus-lutheránus és a református egyház képviseltette magát.

A szervezők, Kovács Zsombor evangélikus-lutheránus lelkész és a helyi közösség meghívására az ökumenikus találkozón jelen volt Pál József Csaba megyés püspök, Răzvan Oprișa temesvári görögkatolikus esperes és Demeter Sándor temesvár-belvárosi református lelkész. A különböző felekezetek fiataljai felváltva egy-egy szentírási részt olvastak fel, illetve énekekkel kapcsolódtak be a lelki programba.

Igehirdetésében Kovács Zsombor evangélikus-lutheránus lelkész Izajás próféta szavaihoz kapcsolódva arról beszélt, hogy mi a jó és mi a rossz, mit jelent jót vagy rosszat tenni. „Rossz az, ami Istennek nem tetsző, vagy nem az ő akarata szerint való. Kedves fiatalok, ha valaha is elbizonytalanodtok, mert az életben előfordulhat ilyen, csupán egyetlen kérdést tegyetek fel magatoknak: Jézus mit mondott arról az adott helyzetről. És ő, aki az út, az igazság és az élet, meg fogja mutatni nektek az utat, amelyet követnetek kell” – mondta az evangélikus lelkész, aki üzenetét Cristian Muntean ortodox pap idézetével zárta: „Bízzunk a jónak a rossz felett aratott győzelmében, keressük mindannyiunk üdvösséges útját, és kövessük Krisztust, mert őt követve a jót követjük az »abszolút szinten«”.

Az imaest a vallásfelekezeteket képviselő lelkipásztorok áldásával zárult. Végül a fiatalok megköszönték egymásnak a jelenlétet, azt, hogy együtt imádkozhattak a hitben való egységért. Ugyanakkor a temesvári Ökumenikus Ifjúsági Kezdeményező Csoport két fiatal képviselője meghívta a jelenlévőket a május 1–7. között megrendezésre kerülő Ökumenikus Ifjúsági Fesztiválra, amelyre a Temesvár, Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében kerül sor, és ifjúsági, keresztény és az egység szellemében szervezett fesztivál lesz. Azt is elhatározták, hogy 2024-ben az ökumenikus ifjúsági találkozónak a temesvár-belvárosi református templom ad otthont.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája