Újrakezdődött az Alzheimer Café

0
648

Kulcsár Evelin, a Fébé Alapítvány munkatársa, a fogyatékosságot megállapító, mértékét elbíráló bizottság tagja volt a 2023-as év első Alzheimer Caféjának meghívottja, aki a demens betegek anyagi támogatásának jogi, állami kereteiről beszélt. A kolozsvári Szent Mihály-plébánia nőszövetségének termében a szervező Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Madaras Katalin köszöntötte az új évben a résztvevőket.

Az előadó, Kulcsár Evelin egy református idősotthon munkatársaként jól ismeri a kérdés sok oldalát, nehézségét, saját története megosztásával kezdte: a közeliek korai elvesztése, az ezt kísérő gyász, majd tovább haladás lépéseiről beszélt… Nem könnyű, éppen ezért erőinket fel kell tölteni. Erőnket három forrásból gyűjthetjük: saját forrásból, a közösségből, Istenből. A közösség lehet egy baráti társaság, de lehet az egyházi közösség is, és lehet egy, az Alzheimer Caféhoz hasonló alkalom, lehetőség, találkozás is. A jelenlevők tehát a legjobb helyen vannak. Erőforrás a hit, Isten maga, aki az erőt adja minden megpróbáltatás elviseléséhez, a Biblia sorait olvasva sok vigasztalást talál az ember.

Nem könnyű elindulni az ügyintézés útján, folytatta az előadó: amikor beteg hozzátartozónknak állami támogatást akarunk szerezni. Sok irat szükséges, míg a komisszió elé lehet állni.

A fogyatékosságot bizonyító irat időkerete a diagnózistól és a beteg korától is függ, azaz hogy egy évre vagy a leletek és a beteg előrehaladott kora szerint hátrelevő élete egészére állítják ki. Az összes irat beszerzése néha hetek, többször hónapok kérdése.

A bizottságban való munkáról elmondta, emberséges, szép hozzáállást tapasztalt, a bizottság tagjainak a hozzáállása jó, de sok a napi beérkező dossziék száma, amelyeket mind odafigyelve, pontosan mérlegelve értékelnek. A döntés mindig a kliens, a beteg érdekében történik. Ha azonban a hozzátartozó nem elégedett, fellebezhet.

Egyre gyakoribb, hogy viszonylag fiatal (ötvenes, hatvanas) korban már jelentkezik a betegség, annak súlyossága mértékében ítélik meg a támogatást, illetve lehetséges ápoló alkalmazása a beteg ellátására, vagy olyan jellegű támogatást ítélnek meg, amelyből a család maga gondoskodik a beteg ellátásáról.

A beszélgetésen résztvevők egy részének saját tapasztalata van erről az eljárásról, maga is érintett, így sok és sokféle hozzászólás, tapasztalat, kérdés hangzott el, igazolva a téma aktualitását.