Felismerjük Jézusban az Üdvözítőt? Mária-áhítat Marosvásárhelyen

0
847
Mária-áhítat Marosvásárhelyen. Fotók: Molnár Miklós Csaba

Harmadik alkalommal tartottak Mária-áhítatot a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánián Péter Arthur főesperes-plébános kezdeményezésére január 14-én, szombaton.

Az ünnepélyes Mária-áhítat délután öt órától a szovátai hívek vezette szentségimádással kezdődött. A szentségimádási óra alatt lehetősége volt a jelenlevőknek a szentgyónás elvégzésére. A hat órától kezdődő szentmisét Tímár József szovátai segédlelkész mutatta be négy marosvásárhelyi és környékbeli plébánossal közösen.

Szentbeszédében a segédlelkész az evangéliumban elhangzott Keresztelő Szent János-i mondatot emelte ki, amely egyben az ő papi jelmondata is: „Íme az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit!” Keresztelő Szent János a Szentlélek által ismerte fel a hozzá közeledő Jézusban a várva várt Messiást, Isten fiát. A Szűzanya is hasonlóképpen ismerte fel a fogantatás pillanatában, majd később a kánai menyegzőn az ő fiában a világ Üdvözítőjét. Égi édesanyánk szavaival ugyanúgy Krisztusra mutat, mint a Keresztelő a pusztában – hangsúlyozta a szónok, és arra ösztönözte a jelenlevőket, hogy mindenki tegye fel önmaga számára a kérdést: felismertük-e már teljes bizonyosággal Jézusban az Üdvözítőt? Felismertük-e, hogy ő az Isten Báránya, aki kereszthalálával a mi bűneinket is elvette? Készen állunk-e az ő követésére?

„Krisztus követése nagyon egyszerű, hogyha a Szűzanya alázatos lelkületével törekszünk rá. Az alázatos magatartás utat nyit a Szentlélek működésének lelkünkben és így képesek leszünk megtenni mindazt, amit Jézus mond számunkra – buzdította a híveket a segédlelkész –. A lényeg, hogy naponta újítsuk meg az Istenbe vetett bizalmunkat, naponta kérjük az ő segítségét.”

A szentmise után ugyancsak a szovátai hívek vezetésével az örvendetes olvasót imádkozták a zarándokok, majd gyertyás körmenetet tartottak a plébánia körül.

Az áhítatot az Erdélyi Mária Rádió élőben közvetítette.

A Keresztelő Szent János-plébánián minden hónap második szombatján tervezik megtartani a Mária-áhítatot. A hívek visszajelzései azt mutatják, hogy nagy igény van erre a máriás lelkületet erősítő eseményre, ugyanis már egészen 2023 szeptemberéig előre bejelentkeztek az imacsoportok az áhítat vezetésére. A következő alkalom február 11-én lesz.

Molnár Izabella