Hogy emberibb legyen az élet – évet zárt a Caritas

0
672
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Évet zárt és új évbe lépett a Gyulafehérvári Caritas. A szeretetszolgálatban nincs éles határ december 31. és január 1. között, az ellátottak, kedvezményezettek szükségletei nem a dátumok szerint változnak. Ünnepeken és hétköznapokon szükségük van a segítségre, amely arra ösztönzi, hogy saját erejüket is hozzáadják életminőségük javulásához. Higgyenek abban, hogy lehet jobb is az életük. Igaz ez az ágyhoz és házhoz kötött idősekre, a hátrányos helyzetű gyerekekre egyaránt. Évkezdő sorozatukban azt mutatják meg a Caritas munkatársai, mivel tud hozzájárulni a Gyulafehérvári Caritas egy-egy szolgáltatása, hogy a mindennapi élet egy kicsit jobb, emberibb legyen.

Vaslábon, Marosfőn, Hevederben, Tekerőpatakon, Kilyénfalván, Újfaluban, Csomafalván, Alfaluban, Borzonton, Szárhegyen, Güdücön, Ditróban, Orotván és Remetén és Gyergyószentmiklóson naponta 160 személyhez kopogtatnak be az otthoni beteggondozók. Az ellátottak száma ennél sokkal több, hiszen van, akihez csak kétnaponta vagy hetente egyszer kell betérni, ez az adott helyzet és az ellátott igényének függvénye. A segítő csapat tizenöt szakápolóból és egy segédápolóból áll – tájékoztatott Nagy-György Edit csapatvezető.

A legnagyobb igény alapellátásra van: idős, mozgásban korlátozott személyek mosdatására, pelenkázásra, közvetlen környezetük rendbetételére, a beteg mozgásterének növelésére, gyógyszereik kiváltására, bevásárlásra… Szakápolásra legtöbb esetben kórházi ellátás után kérik fel az otthoni beteggondozókat, de gyakori az olyan gondozott is, akinek krónikus betegsége miatt van szüksége rendszeres sebkötözésre. Olyan tevékenységeket végez el a gondozó, amelyek az ellátott komfortérzetét növelik. Magyarán, amikor a beteg azt mondja: itt járt nálam a karitászos, és azóta nekem jobb, könnyebb a napom.

Pénzkérdés…?

Mindig kérdés, hogy a kisnyugdíjas, a kisjövedelmű család meg tudja-e fizetni az otthoni beteggondozást. A szolgáltatással járó költségekbe belepótol az állam, a megyei és helyi önkormányzat, adakozó személyek, vállalkozók, illetve az ellátott is. Minden önkormányzattal szerződéses viszonyban áll a Caritas, a támogatás mértéke esetenként különbözik, de mindig figyelembe veszik a gondozott anyagi helyzetét, és megoldást keresnek arra, hogy a pénzhiány ne legyen akadálya az ellátásnak. Ahol szükség van, ott kerül segítség is.

Vannak bizonyos támogatások, amelyeket csak idős személyek kapnak, ám ez nem jelenti, hogy a középkorúakhoz, a műtét utáni lábadozóhoz, akárhány éves is legyen ne lehetne otthoni beteggondozót hívni. Visszautasítani senkit nem szoktak, minden telefonos, személyes megkeresésre válaszolnak a segítők. Gyakran van igény akár kórházi ágyra, akár más, mozgást segítő, mindennapokat könnyítő eszközre. A gyergyói csapat nem rendelkezik ilyen készlettel, ám rendelkezik kapcsolattal. Aki felkeresi Gyergyószentmiklóson a Kossuth Lajos 31. szám alatti központot, segítséget kap ilyen témakörben is. Ha eszközbérlés a cél, kapcsolatot teremtenek a Caritas csíkszeredai raktárával, ha vásárolni szeretne a család, segítenek a kérés kitöltésében, aktacsomó összeállításában, hogy a biztosítópénztár hozzájárulását is igényelhessék. Tévhit az, hogy a támogatásra hónapokat is várni kell, érdemes az igénylésre, pénzspórolásra időt fordítani.

Gyakran igényelnek olyan szolgáltatást, amely a beteg szállítását jelenti, például szakorvoshoz való utaztatást, ellenőrzésre való visszajutást, ha erre a családnak nincsen lehetősége. A gyergyói beteggondozók ilyen szállítást nem tudnak vállalni, de sok esetben együttműködések révén tudják segíteni a gyógyulás. A Gyulafehérvári Caritas sebszakértője sokaknak segített már a gyógyulásban, a családorvos és otthoni beteggondozó partnerként való együttműködése is a felépülés, az életminőség-javulás segítője. Az együttműködés sok problémát megold, és amint Nagy-György Edit elmondta, szerencsére a teljes térségben minden családorvossal jól együttműködnek a gondozók, így közösen tudnak könnyíteni azon, ami az egyszerű embernek, ha magára maradna, nagy nehézség lenne.

Demens betegek gondozása

A tavaly indult el az a képzés, amelynek keretében dr. Kiss Gabriella otthoni beteggondozókat segít, hogy minőségibb ellátást nyújtsanak demens betegeknek. Elsősorban a szezonálisan külföldön dolgozó munkatársak lettek megszólítva, hogy idegen nyelvi és kulturális környezetben dolgozva kellő ismeretek birtokában munkájukat e területen is szakszerűen végezhessék. A havi együttlétek során a szellemi leépülés tüneteinek, fázisainak ismertetése mellett lehetőség van gyakorlati kérdések megvitatására, jó tapasztalatok átadására, a csoportmunka, a virtuális együttlét pedig egymás megerősítését is szolgálja.

A jelenleg Svájcban dolgozók a szerzett tudást itthon is kamatoztatni fogják, ugyanakkor a tervek szerint a többi beteggondozót is részeltetik a lehetőségben, hogy az egyre korábban és gyakrabban megjelenő demencia tüneteire gondozót és gondozottat megnyugtató válaszaik legyenek.

Ha a felsorolt gyergyói települések valamelyikén otthoni beteggondozóra van szükség, hívják bizalommal Nagy-György Editet a 0732 830 056-os telefonszámon munkanapokon 8-16 óra között!

Balázs Katalin

Forrás: Gyulafehérvári Caritas