Karácsonyi fűszerek

0
1155
A karácsonyhoz elsősorban süteményekbe, desszertekbe való fűszereket kötünk. Fotó: Getty Images

Amellett, hogy a fűszerek kellemes ízt kölcsönöznek ételeinknek, nem csupán az aromájuk miatt lehetnek becsesek számunkra. Érdemes tisztában lenni a potenciális gyógyhatásukkal, támogató mivoltukkal, és rácsodálkozni receptjeinkre, hogy melyik nehéz ételbe milyen pl. emésztéssegítő fűszer került bele, ami „véletlenül” finom is.

Aranyártól fillérekig

Mivel a karácsonyhoz elsősorban süteményekbe, desszertekbe való fűszereket kötünk, ezek illatát érezve gondolunk az ünnepre, először ezek közül említünk meg hármat részletesebben. Érdekességképpen pedig megjegyezhetjük, hogy néhány száz évvel ezelőtt számos fűszert az alább felsoroltak közül aranyárban mértek a kereskedők, és persze megfelelő marketingjük is volt mindehhez, ugyanis például a fahéjról azt terjesztették, hogy olyan veszedelmes lények őrzik, amelyek minden arra járó szemét kivájják, hogy ne vihessen el a fahéjból.

Az ánizs, koriander, gyömbér, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors és fahéj „vonal” az, ami tipikusan karácsonyinak mondható, gondoljunk pl. a mézeskalácsokra, egyéb ünnepi sütik kellékeire vagy a különböztő, egyre népszerűbb természetes lakásdíszek komponenseire.

Fahéj

A fahéj kiemelt figyelmet érdemel, hiszen vércukorszint-csökkentő, serkenti az emésztést, hurutos megbetegedésekkor is jótékony hatást fejt ki. Az utóbbi évtizedekben született néhány tanulmány, amely azt bizonyította, hogy ha szénhidrátban gazdag ételhez használunk fahéjat, a fűszer meggátolja a hirtelen vércukorszint-emelkedést, illetve a későbbiekben a -csökkenést is, így például az ezzel járó farkaséhséget is megelőzi. Emellett javul a szervezet inzulinválasza is. (Gyógyszeres vagy inzulinos kezelés mellett csak körültekintően szabad alkalmazni!) Érdemes süteményeken kívül pikáns hússültekhez, zsíros ételekhez is használni, ugyanis a vér trigliceridszintjét is kordában tartja. Talán kevésbé ismert, de a fahéj kiválóan alkalmazható különböző enyhébb gyomorpanaszok orvoslására is, megszünteti a puffadást, az émelygést. A rendszeres fahéjfogyasztás a szájápolásban is segítségünkre lehet, ugyanis gomba- és baktériumölő szerepe is van. Amerikai kutatások foglalkoznak a fahéj kognitív képességre gyakorolt hatásaival, enyhébb „tünete”, hogy javítja a koncentrációs képességet, serkenti a memóriát, segíti a szem-kéz koordinációt, azonban úgy tűnik, hogy e fűszer állandó fogyasztása képes késleltetni az Alzheimer-kór kialakulását is.

Szegfűszeg

A szegfűszeg intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája miatt előszeretettel használjuk süteményekhez, forró téli italokhoz, de a vörös káposzta ízét is földobja. Intenzív íze miatt gyakran elég belőle egy-két szem is az adott készítménybe. Pályafutása kezdetén ez is aranyárban mért luxuscikk volt, a 17. századi Hollandiában halálbüntetést róttak ki arra, aki csempészni merészelte.

Fő aromahordozója az eugenol, amely elsősorban baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal bír, de ismert a helyi érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatása is. Akárcsak a fahéjat, a szegfűszeget is megtalálhatjuk sok szájápolási termék összetevői között. Emellett hatékonyan alkalmazható különböző emésztési problémák esetén, segíti a puffadás leküzdését, emésztési zavarok és gyomorfájdalom, émelygés és hányinger esetén is enyhíti a tüneteket. Számos kortárs kutatás foglalkozik a szegfűszeg vércukorszintre gyakorolt jótékony hatásával – így kimutatták azt is, hogy serkenti az inzulintermelést. Remek láz- és fejfájáscsillapítónak tartják, illetve a száraz köhögés kezelésére is alkalmas. 

Gyömbér

A gyömbér az utóbbi évtizedekben vált széles körben hozzáférhetővé, porított alakban kiválóan kiemeli a mézeskalácsok fő aromáit, és pikáns felhangot ad hozzá. Érdemes húspácokban is használni, mivel gyorsabban átsül és pohanyósabb lesz tőle a hús. A gyömbér illóolaja csípőssége ellenére kellemes, és átmelegíti a szervezetet. Ismert hatása a gyomorbántalmak enyhítése – így például csökkenti a puffadást, és serkenti az emésztési folyamatot, illetve hasmenéskor is érdemes bevetni. Csökkenti az émelygést, akár hormonális oka van, akár kemoterápiás mellékhatásként, akár utazási betegségként jelentkezik – utóbbi esetben indulás előtt kell inni egy csupor gyömbérteát, illetve útközben is kortyolgatható. Görcsoldó hatású, emellett a magas ásványianyag-tartalma miatt kiváló immunerősítő is. Mivel gyulladáscsökkentőként és enyhe fájdalomcsillapítóként is alkalmazható, téli megfázásos időszakban bátran segítségül hívható.