Hagyományőrző betlehemes Vajdahunyadon

0
827

Gyergyószentmiklósiak mutattak be betlehemest Vajdahunyadon december 18-án, vasárnap a délelőtt 10 órai szentmisét követően.

A gyergyószentmiklósi, felnőttekből álló hagyományőrző csoport Korom Imre plébános meghívására érkezett Vajdahunyadra, hogy advent utolsó vasárnapján egy több mint 150 éves ditrói pásztorjátékot mutasson be. Az énekelt, archaikus betlehemes székely néphagyományt őriz és elevenít fel. Korom Imre gyergyószentmiklósi plébános korában kezdték el az előadásokat, amelynek ötletével a Munkás Szent József-plébánia közösségéhez tartozó, ditrói származású Vencser Sándor jelentkezett, a csapatot máig ő tartja össze. A betlehemest idén Vajdahunyad mellett bemutatták Déván és Csernakeresztúron is, valamint meghívták Borszékra és a Gyimesekbe is.

A szórványban élők nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadták az előadást, megtöltötték a templomot. A vajdahunyadi katolikus templomba meghívást kaptak a város más felekezetéhez tartozók is, hiszen a szórványban a magyar szónak még nagyobb a jelentősége és tétje.

Fotó: Winkler Gyula Facebook-oldala