Élő betlehemi jelenetek Rómában a Santa Maria Maggiore bazilikánál

0
272
Karácsonyi fényben a Santa Maria Maggiore-bazilika

Róma szívében, a Santa Maria Maggiore pápai bazilika bejáratánál ma, december 17-én, szombaton „élő betlehemet” állítanak ki, amelynek szereplői Olaszország különböző részeiről érkeznek. Az esemény alkalmából szentmisét mutat be Angelo De Donatis bíboros, a pápa római helynöke és megáldja hívek kis Jézus szobrait, amelyeket majd otthoni betlehemeikben helyeznek el karácsony éjjelén.

„A betlehem meghat bennünket, mert Isten gyengédségét tükrözi vissza – olvasható Ferenc pápa a betlehemnek szentelt Admirabile signum kezdetű apostoli levelében. Isten, a világegyetem teremtője lehajol hozzánk, kicsinyekhez és az élet ajándékát adja nekünk a kis Jézusban. Ő, aki Máriától született minden élet forrása és támasza”. Ezekkel a szavakkal magyarázta Rolandas Makrickas prelátus, a Santa Maria Maggiore pápai bazilika főmegbízottja az élő betlehem kezdeményezést, amelynek tervezetét maga Ferenc pápa is megtekintette, a kezdeményezést pedig támogatta.

Élő és mozgó betlehemi jelenetekről van szó, amelyeket december 17-én délután fél 3-tól lehet megtekinteni a Santa Maria Maggiore és a Lateráni Szent János Bazilika között a Corpus Domini körmenet szokásos útvonalán, a Via Merulana úton. A jelenetek szereplői Olaszország különböző részeiről érkeznek. Bemutatják Mária és József történetének, utazásának legfontosabb pillanatait egészen Jézus születéséig, így pl. az angyali üdvözletet, a népszámlálást, a betlehemi szálláskeresést a Lateráni Szent János bazilikától indulva a Santa Maria Maggiore bazilikához vezető útszakaszon, vagyis a Via Merulánán. Jézus születésének jelenete a Santa Maria Maggiore bazilika bejáratánál lesz kialakítva.

Az esemény délután 5 órakor a karácsonyi kilenced imával, majd pedig szentmisével zárul, amelyet Angelo De Donatis bíboros, a pápa római helynöke mutat be a bazilikában. A bíboros a szentmise során megáldja a hívek kis Jézus-szobrait is, amelyeket majd karácsony éjjelén helyeznek el betlehemeikben. Az élő betlehem kezdeményezés a római egyházmegye és Róma város önkormányzatának együttműködésével valósul meg az olaszországi Független Gazdálkodók Nemzeti Szövetségének, az Állattenyésztők Nemzeti Szövetségének, számos szervezetnek és Róma város mozgalmainak, plébániáinak részvételével. Ferenc pápa, aki ma, december 17-én ünnepli születésnapját, szívéhez különösen közel áll a Santa Maria Maggiore bazilika, pápasága során több, mint 100 alkalommal járt ebben az ősi templomban.

Horváth Hajnalka 

Forrás: Vatican News