Nemzetközi szakmai műhelyt tartottak a Caritas munkatársainak

0
600
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Sok ukrajnai menekültet traumatizált a háború: nekik nem csak anyagi ellátásra van szükségük vagy szállásra, hanem pszichológiai segítségre is. A számukra kijelölt átmeneti otthonokban ilyen jellegű szolgáltatást is nyújt a Trieszti Caritas elsősorban nőknek és gyerekeknek, és ebbe a munkába nyertek bepillantást a Gyulafehérvári Caritas munkatársait is.

Az ukrajnaiaknak nyújtott pszichoterápiás kezelésről számolt be Marco Aliotta, a Trieszti Caritas szociális szolgálatának vezetője a december elején tartott műhelyfoglalkozáson. A Kölni Egyházmegyei Caritas által koordinált Az egészség a családban kezdődik Erasmus Plus projekt keretében hat országból, húsz szakember találkozott egymással Olaszországban és ismerkedett meg a Trieszti Caritas munkájával. A december 5–7. között megszervezett nemzetközi műhelymunka keretében a partnerek betekintettek Trieszt és környéke szociális kihívásaiba, szakmai beszélgetést folytattak a város szociális intézményeinek vezetőivel, valamint előadásokat hallgattak meg a Trieszti Egyetem és a helyi karitatív szervezetek előadásában.

A program részeként tereplátogatásra is sor került, amely lehetőséget nyújtott arra, hogy a balkáni útvonalon érkező menekültek táborában, valamint az ukrajnai menekültek szállásán az ott dolgozó szakemberek napi munkájába és kihívásaiba is betekinthessünk. A következő nemzetközi találkozót 2023 májusában tartják majd, amely már itthon lesz, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazata szervezi. Az együttműködésben számos ország szociális szervezetei részt vesznek: Kölni Caritas (Németország), Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazata (Románia), Litván Nappali Gyermekközpontok Ernyőszervezete (Kaunász, Litvánia), PiscesWM LTD (Flitwick, Nagy-Britannia), Trieszti Caritas (Olaszország), Linzi Caritas (Ausztria), Észak-Rajna-Vesztfália tartomány szociális ügyekért felelős Minisztériuma (Düsszeldorf, Németország).

Hubbes Kinga

Forrás: Gyulafehérvári Caritas