Székelyföldi Betlehemes Találkozót tartottak Csíkszentdomokoson. FRISSÍTVE

0
668
Székelyföldi Betlehemes Találkozó. Fotók: Csúcs Mária

Csíkszentdomokoson szervezték meg a 8. Székelyföldi Betlehemes Találkozót. A tizenegy hagyományőrző csoport a találkozó kezdetén szentmisén vett részt, amelyet Csibi László plébános mutatott be. A plébános szerint a jelenlévők feladata úgy világítani, hogy az emberek megláthassák általuk a mennyei Atyát.

A VIII. Székelyföldi Betlehemes Találkozó idén Csíkszentdomokoson szervezték meg, 11 csoport vett rész Hargita és Kovászna megyéből. Nagy megtiszteltetés volt a helyieknek, hogy a mára már hagyománnyá vált székelyföldi betlehemes találkozót Csíkszentdomokoson szervezhették meg.
Feltehetnénk a kérdést: miért válhatott ez hagyománnyá? Azért, mert a domokosiak megérezték az évente ismételt üzenet fontosságát. Azt az üzenetet, melyet nem szűnő igyekezettel, komoly előkészületeket igénylő szervezőmunkával, anyagi áldozatok árán is el akarnak hozni az otthoni közegből a játszók.

A karácsony misztériumát, szent titkát közvetítik a maguk egyszerű módján, sajátos identitásuk, helyi közösségi, nyelvi, felekezeti önazonosság-tudatuk alapján.
És ez a misztérium nem más, mint hogy Jézus megszületett. Megszületett 2000 évvel ezelőtt, és megszületik ma is, mivel ő a mi szívünk hajlékában kíván megszületni, ott kopogtat és vár. Ha nyitva találja, bármilyen is, szállást vesz magának.

Mindegyik csoport különböző helyszínen adta elő a saját betlehemét, szomszédos falvak is örvendezhettek ennek a nemes cselekedetnek, Dánfalva, Karcfalva, Marosfő és Balánbánya, valamint Csíkszentdomokos különböző helyszínei.
A gyülekező a Márton Áron Zarándokközpontban volt, majd ezután szentmisén vettek részt a csíkszentdomokosi templomban.

Mindezek után minden csoport elutazott arra a helyre, amelyen előadták a saját betlehemesüket. A kiértékelő a Clcsíkszentdomokosi polgármesteri hivatalban volt, a legfőbb mozzanat ezután a vándorbölcső átadása és megáldása volt.

A szertartást Forró Csaba Roland helyi segédlelkész végezte, majd Kristály József, a helyi betlehemes csoport vezetője átadta a vándorbölcsőt a kászonaltízieknek.

Köszöntötte az egybegyűlteket Karda Róbert helyi polgármester, valamint Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont képviselője. Mindenki arra fektette a hangsúlyt beszédében, hogy az idősek adják át a fiataljainknak, tanítsák meg nekik a betlehemes játékot.

Bíró Rita