Száznál több fiatal hangolódott a karácsonyra a Gyergyó kerületi lelki napon

0
1054

Adventi lelki napot tartottak december 10-én a Gyergyó kerületéhez tartozó 8–12. osztályos fiatalok számára a gyergyóalfalvi művelődési házban. A program megálmodói és szervezői a Gyergyó kerületi segédlelkészek: Hanuleac Tamás alfalvi, Jánossi Imre, Fülöp Zsombor gyergyószentmiklósi, Kovács István remetei és Kerekes Péter ditrói káplánok voltak.

A nap vezérgondolata, a „Várom az Urat!” (Zsolt 130,5) mottóra épült, amelynek keretében a fiataloknak lehetőségünk nyílt elcsendesedni, ráhangolódni a karácsonyra, az Úr Jézus eljövetelére. Együtt megtapasztalhattuk a várakozás sokszínűségét, hiszen láthattuk azt is, hogy mindenki másképpen éli meg ezt az időszakot, mindenki másképpen készül fel az ünnepre.

A rendezvényre a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés. Összesen 101 lelkes fiatal vett részt a kerület különböző településeiről, akik nyitott szívvel igyekeztek minél inkább befogadni az ünnepre való hangolódást segítő gondolatokat. Többen közülük ifjúsági közösségek tagjai vagy leendő bérmálkozók, azonban akadtak olyanok is, akik bár nem tartoznak ificsoportokhoz, kíváncsian vettek részt a tevékenységeken.

A lelki nap jól szervezett volt, a programot pedig korántsem nevezhetnénk egyhangúnak. A helyszíni regisztráció után Borka Ernő gyergyóalfalvi plébános köszöntötte a résztvevőket, majd a rövid, közös ima után Isten áldását kérte az aznapi programokra, szervezőkre és a fiatalokra.

A lelki nap egyik legmeghatározóbb része a tanítás volt, amelyet Jánossi Imre segédlelkész tartott a várakozás témájával kapcsolatban. Megismerkedtünk a várakozás különböző modelljeivel. Rávilágított arra, hogy a keresztények életében a várakozás egy egész életen át tartó folyamat lehet, ami segít abban, hogy Istennel folyamatosan kapcsolatban maradjunk.

Ezután kiscsoportos foglalkozás következett, ahol a téma elmélyítése mellett egymáshoz is közelebb kerülhettünk. Felismertük és megosztottuk egymással, hogy milyen a mi várakozásunk, hol tartunk most a karácsony felé vezető úton és hogyan készülünk a közelgő ünnepre. A csapatépítő játékok megmozgattak és még inkább egymásra hangoltak minket. Ebéd után a fiatalok bemutatták azokat a jeleneteket, amelyeket közösen alkottak meg a kiscsoportos foglalkozáson. Mindez nagyon jó hangulatban telt. A kreatív színdarabok új nézőpontból közelítették meg Jézus születését.

A lelki nap legmélyebb pontja a szentségimádás volt, ahol Jézus elé vihettük kéréseinket és mindazt, amiért hálásak vagyunk. A zenei szolgálatot az alfalvi fiatalok biztosították, ami által még meghittebbé vált a program vége. Zárásképpen közösen ünnepeltünk a szentmisében és hálát adtunk a lelki napért.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy részesei lehettünk ennek a lelki napnak. Úgy érezzük, hogy sok új élményben volt részünk és rengeteg olyan gondolattal gazdagodtunk, amelyek segíteni fognak minket a várakozásban és a karácsonyra készülésben.

Baricz Réka, Pongrácz Ádám