Adventi ablakvadászat a kincses városban

0
1170

Rendhagyó adventi készületre hívja a kolozsvári Szent Mihály-plébánia a városban élő családokat (plébániától és felekezettől függetlenül), amelynek során minden este kis sétára, „vadászatra”, illetve egy nagy közös kalandra várják mindazokat, akik bekapcsolódnak a programba. A ,,vadászatot” meghirdető plébánián a szervezést az ötletgazda Bőjte Csongor segédlelkész és Geréd István kántor vállalta. Utóbbit kérdeztük, honnan ered a szokás, mit várnak a szervezők.

Az ablakvadászat lényege, hogy az adventi időszak minden estéjén a központ környékén (a Házsongárd – Szentegyház utca – Sétatér „háromszögében”) egy-egy kidíszített ablakot kell keresni, amely jól látható helyen egy számmal fogja jelezni, hogy hány nap van még karácsony ünnepéig. A feladathoz hozzátartozik, hogy a családok egy közös képpel (lehetőleg szelfivel, de nem kizárólag!) igazolják, hogy megtalálták a helyszínt, így pontot kapnak.

Bár minden este egy újabb ablak fogja jelezni Urunk születésének közelgő ünnepét, azokat is várják a játékra, akik nem minden este tudják keresni a helyszíneket. A program lényege nem a verseny, a pontszerzés legfőképp a kisebbek számára jelenthet motivációt.

Mit lehet tudni az ablakvadászat szokásáról: honnan ered, milyen régi?

Ismereteink szerint az ablakvadászat szokása magyarországi kezdeményezés, ugyanis 2016-ban szervezték meg első ízben a Pest megyei Solymáron. Innen indult tehát útnak, és azóta több magyarországi, felvidéki és erdélyi településen várták ily módon is karácsony szent ünnepét.

A ti fejetekben hogy született meg az ötlet, hogy ezt idén épp a zsúfolt, forgalmas Kolozsváron szervezzétek meg?

Az ötletgazda Bőjte Csongor, a Szent Mihály-plébánia segédlelkésze. Ő említette egy novemberi estén, hogy létezik egy szép szokás, mégpedig az adventi ablakvadászat, és jó lenne Kolozsváron is meghonosítani. Valószínűleg nagyvárosban még nem volt kivitelezve, érdekes lesz. Úgy készülünk (igencsak lelkesen), hogy ez próbaév lesz: ha sikerül és működik, akkor jövőre bővíthetjük, más plébániákat, vagy felekezeteket is bevonhatunk. Már november közepétől a Főtéren felhúzták a bódékat, elkezdődött az ún. karácsonyi vásár. Arra gondoltunk, hogy mi is megpróbálunk közösségünkben élő kalendáriumot készíteni és várni Jézus Krisztus születését. Az ablakdíszítőket mi kerestük meg és minden további nélkül vállalták a díszítést. Összesen tehát 27 ablak lesz kidíszítve november 27. – december 23. között. A sok zajban, ami jellemzi a kolozsvári adventeket, ez csendes, ugyanakkor fényes várakozás mindazoknak, akik vadásznak és akik előkészítik a vadászatot.

Mire számítotok, sokan beneveznek? Hosszabb távon valami közösséget kovácsoló lehetőség ez?

A meghirdetés után 50 perccel néztük meg először a jelentkezőket és 11 család jelentkezett a „vadászatra”. Elsősorban a családosokat várjuk, felekezettől függetlenül, de bárki, aki esti sétára, ablakvadászatra vágyik, bekapcsolódhat a kezdeményezésbe. Lényeges, hogy bejelentkezéses alapon lehet bekerülni a vadásztársaságba, ugyanis a keresési útmutatókat WhatsApp-on küldjük el minden nap a résztvevőknek. Ezenkívül minden napra lesz bónuszfeladat is, a családdal közösen megvalósítható rövid feladatok, ezekkel is segíteni szeretnénk a családok minőségi időben történő adventi várakozását a hosszú téli estékben.

Tervezitek, hogy a végén lesz valami nagy találkozása a résztvevőknek? Hogyan zárul a 27 napos „kihívás”?

A kihívást meglepetéssel szeretnénk zárni és az adventi várakozást egy közösen eltöltött estével kiegészíteni. Az ablakvadászat utolsó estéjén, december 23-án a résztvevő családokat immár egy helyre hívjuk, hogy egymással és a szervezőkkel is találkozzanak. Egy számunkra és számukra is különleges szokás kipróbálásának a végéhez érkezünk majd, amely reményeink szerint kovácsoló és építő lesz a családok meghitt, adventi készületében. A jövőbeni megvalósítást is számba véve, a családok visszajelzéseit várjuk, megosztva tapasztalataikat és várakozásuk mikéntjét.

MEGOSZTÁS