Erdély legöregebb tetőszerkezetét fedezték fel

0
425
Fotó: Teleki László Alapítvány

Erdély vélhetően legrégibb máig fennmaradt tetőszerkezetét azonosította a Teleki László Alapítvány. A kalotaszegi Magyarvista református templomában fedezték fel a különleges kincset, ami közel hétszáz éves – erről budapesti sajtótájékoztatón számoltak be csütörtök délután a szakemberek, akik közül néhányan interneten jelentkeztek be Magyarvistáról.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a 13. század végén épült templomban a budapesti Teleki László Alapítvány a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Rómer Flóris-terv keretében végeztetett dendrokronológiai vizsgálatokat. A fák évgyűrűinek vizsgálatán alapuló kormeghatározási módszerrel állapították meg, hogy a templomhajó egykori famennyezete és tetőszerkezete, valamint az azokat alátámasztó oszlop és mestergerenda 1330-ban épült. A műemékvédők jelenlegi ismeretei szerint a magyarvistai Erdély máig fennmaradt legrégibb tető-, illetve födémszerkezete.

A Kolozsvártól 14 kilométerre fekvő település templomában 2022 őszén végezte a dendrokronológiai vizsgálatokat a csíkszeredai Anno Domini Dendrolab csapata. A közelmény szerint a vizsgálat és az azt követő laboratóriumi elemzés során bebizonyosodott, hogy a templomhajóban hosszában, középen futó mestergerenda, és az azt alátámasztó faragott oszlop 14. századi, mégpedig az 1320-30-as évek fordulójáról származik. Az egyik gerendáról megállapították, hogy 1329-1330 telén kivágott tölgyfából készült. Mivel olyan gerenda korát sikerült pontosan meghatározni, amelynek a falba ékelődő végét azzal a vakolattal vakolták be, amelyikre a falképek is kerültek, megállapítható, hogy a falfestmények nem lehetnek 1330-nál korábbiak. A felfedezés a magyarvistaihoz hasonló falképek kormaghatározásában is kiemelkedő jelentőségű.

A sajtótájékoztatót ITT vissza lehet nézni.

Forrás: MTI