Egészséges életmódra nevelik a roma gyerekeket

0
509
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

A Caritas Budvár Nappali Központjába járó gyerekek hétről-hétre részt vesznek az Az egészség az ember legnagyobb értéke című projekt 12 alkalmat tartalmazó tematikus tevékenységsorozatán. A program célja az egészséges életmódra nevelés, a betegségek megelőzése, a higiéniai szabályok betartása, a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás beépítése a napi tevékenységekbe.

A tevékenységek során a gyerekek főként az egészséges táplálkozásról, egészséges életmódról tanulnak, valamint arról, hogy hogyan lehet megelőzni különböző betegségeket. A projekt időtartama 3 hónap, amely havi négy tevékenységet jelent. Az első hónapban a gyerekek a fogak egészségéről és a helyes ápolásáról tanultak, valamint meglátogattak egy fogorvosi rendelőt, ahol Orbán Jácint fogorvos fogadta őket és minden gyerekkel tartott egy rövid egyéni konzultációt. Ez nagy élmény volt a számukra, hiszen sokan most voltak először fogorvosi rendelőben, valamint az orvos felhívta a gyerekek figyelmét a fogak tisztántartásának fontosságára és helyes ápolására is.

Második hónapban főként a tisztálkodás volt a téma, a testi higiénia, valamint a különböző fertőzések és virózisos betegségek megelőzése. Ez egy fontos téma, hiszen a gyerekek sok esetben elsiklanak az alapvető tisztálkodási szabályok mellett, ezért gyakoribb a megbetegedések száma, ami miatt gyakran hiányoznak az iskolából. A téma kapcsán a Budvár utcai közösségben dolgozó közösségi asszisztens, Sipos Anna tartott nekik egy bemutatót, aki valóban tisztában van a közösségben megjelenő problémákkal és betegségekkel. A közösségi asszisztens a betegségek megelőzéséről beszélt a gyerekeknek, különleges hangsúlyt fektetve a helyes kézmosásra, a higiéniai alapszabályok betartására, réteges öltözködésre, elegendő alvásra és minél több mozgásra.

Harmadik hónapban főként az egészséges étkezés és a testmozgás a fő téma. A tevékenységeken a gyerekek közösen készítettek el a pedagógusokkal különböző egészséges ételeket, hozzásegítve őket az egészségtudatos magatartás kialakításához. Előtérbe került a rendszeres testmozgás, mint az egészség megőrzésének egyik alapvető feltétele. Gábos Csilla tornatanár a rendszeres mozgás hatásáról beszélt a gyerekeknek, különböző mozgásformákról, azok beépítéséről a szabadidős tevékenységekbe. A gyermekek egyszerű gyakorlatokból összeállított gyakorlatsorokat ismerhettek meg, amelyeket könnyedén be tudnak építeni a napi programjukba.

Bodó Csilla központvezető

Forrás: Gyulafehérvári Caritas