Magyar házat avattak a csángóföldi Nagypatakon

0
647
Fotók: MTI/Kátai Edit

A magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar házat avattak vasárnap a csángóföldi Nagypatakon. Az értékőrző intézményt Felix Măriuț, a csángók számára magyarul is miséző moldvai plébános és Csűry István, a tisztségéből nemrég leköszönt királyhágómelléki református püspök áldotta meg.

A Bákó megyei Forrófalva községhez tartozó, Forrófalvával összeépült faluban a Magyar Népfőiskolai Collegium (MNC) utazó csoportja vásárolt 2018-ban hagyományos csángó házat, amelyet az eredeti formáját megőrizve felújítottak és a forrófalvi, nagypataki csángómagyarokból alakult Forrófalvi Tavaszi Szél Egyesület rendelkezésére bocsátottak. A pincével együtt száz négyzetméteres hasznos felületű épületet már több mint fél éve birtokba vette a hagyományőrző egyesület, hivatalos avatóját azonban november 20-án tartották. Az ünnepségen elmondott beszédében Szilágyi Péter, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának helyettes államtitkára azt kívánta a közösség minden tagjának, hogy érezzék magukénak a házat, érezzék otthon magukat e házban, és nyújtsanak példát a környező falvaknak.

Úgy fogalmazott: „nem mondunk le egyetlen magyar közösségről sem, minden magyar számít, éljen akár a tengeren túlon, akár a moldvai végeken”. A helyettes államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Forrófalva szülötte volt Petrás Incze János XIX. századi minorita szerzetes, aki nemcsak egyházi keretek között szolgálta népét, hanem azzal is, hogy gyűjtötte a moldvai csángók népköltészeti kincseit. Úgy vélte: Petrás Incze János nem teljesíthette volna be küldetését, ha nem lettek volna segítői, támogatói a helyi közösségben. Hozzátette: a segítség, a támogatás most is azért kellett, hogy erősítse az elszántságot, növelje a kitartást, acélozza az akaratot.

A felújított csángómagyar házat Felix Măriuț, a csángók számára magyarul is miséző moldvai plébános és Csűry István, a tisztségéből nemrég leköszönt királyhágómelléki református püspök áldotta meg. Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kövér László országgyűlési elnökének ez alkalomra írt üzenetét is felolvasták. Magyar nyelven kezdte, majd románra váltva mondta el beszédét Cristina Ciuraru-Pal, Forrófalva szociáldemokrata polgármestere, aki nyomatékosította: minden támogatást megad a helyi hagyományok megőrzéséhez. A moldvai Forrófalva községben 650-700-ra becsülik a magyarul beszélő római katolikus vallásúak számát.

Forrás: MTI