A kollégiumé volt a főszerep az idei Csángó Napon

0
1006
Fotók: Csíkszeredai Csángó Kollégium

Megtartották a huszonegyedik Csángó Napot Csíkszeredában november 18-20. között a Csíkszeredai Csángó Kollégium részvételével. Az első Csángó Napot 2000-ben szervezték meg Csíkszeredában, amelynek célja már kezdetektől az, hogy felhívja az ott élők figyelmét a moldvai csángók sorsára és bemutassa a csángó kultúrát, hagyományokat. Az elmúlt évtizedekben a város intézményei ezt a hagyományt töretlen lelkesedéssel ápolják, évről-évre megszervezik az eseményt.

A Csángó Nap főszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ. Vezetőjének, Ferencz Angéla meghívásának eleget téve, a kollégium már 11 éve vesz részt társszervezőként az eseményen. Idén maga a kollégium volt az esemény díszvendége. A diákok Ferencz Gabriella vezetésével november 18-án, pénteken a Zengő térben léptek színpadra. A közönség elsőkén moldvai összeállítást láthatott. A tehetséges csángó diákok több téren is bemutathatták tehetségüket: Beta Antónia és Bortos Madalina énekelt, majd Beta Narcis, Timaru Florin és Timaru Alexandru zenéltek, utána a táncosoké volt a főszerep Ádám Rebeka és Görbe Gyopár közreműködésével. Biru Denisa, Iancu Sidonia, Jicmon Daria, Avadani Ana, Bot Luiza, Szilágyi Viola és Sámuel Bortos Madalina, Beta Antonia, valamint Iancu Razvan táncoltak. Ezt követte egy gyimesi összeállítás, amit a gyimesbükki és kosteleki diákok közösen mutattak be Varga Zsuzsa vezetésével. Az előadás során Vrencsán Anita, Bilibók Mónika, Antal Emilia és Szőcs Aletta énekelt, Antal Emilia, Bodor Norbert, Görbe Gyopár zenéltek, gardonon kísért Főce Barni. A gyimesi táncokat Vrencsán Anita, Bilibók Mónika, Antal Emilia, Florea Erika, Galaci Jábinta, Vrencsán Izabella, Bilibók Leonard, Bilibók Tamás, Bodor Norbert, Görbe Áron, Kánya Balázs adták elő.. Az előadást hangulatos táncház követte.

November 19-én a kollégium diákjai és nevelői Kocsis Mihály tréner vezetésével egész napos csapatépítő programon vettek részt. Délután közösen meglátogatták Csíksomlyón a Mária Kertben lévő Joannes Kájoni 390 szabadtéri kiállítást. November 20-án, vasárnap a kollégium közössége a Millenniumi templomban „A moldvai csángókért szól a harang” ünnepi szentmisén vett részt. Az Izva Ifjúsági Hagyományőrző csoport a Csíkszeredai Gyermekek Háza szólistáival közösen moldvai népénekekkel tették még ünnepélyesebbé a szentmisét. A szentmise végén Borbáth Erzsébet egy Iancu Laura verssel köszöntötte az eseményt és kedves, biztató szavakkal a diákokat.

Forrás: Csíkszeredai Csángó Kollégium