Csodálattal, együttérző szeretettel segítenek

Mozgásfejlődésben segítő eszközre gyűjt a Szent Gellért Alapítvány

0
409
Fotók: Szent Gellért Alapítvány

A szentegyházi Szent Gellért Alapítványnak két célja van: a segítés és a nevelés. A harmincéves alapítvány közvetít és teret biztosít. Különböző iskolák tanárait, diákjait bevonva igyekeznek szociális érzékenységre nevelni a gyerekeket, hogy fenntartások nélkül nyissanak minden – jelen esetben fogyatékossággal élő – ember felé. Ezúttal két gyereket mutatnak be, akiknek szeretnének segítő kezet nyújtani. A diákok adventi vásárt szerveznek, hogy hozzájárulhassanak olyan eszköz beszerzéséhez, ami segít Dávid és Máté mozgásfejlődéséhez. Ezen kívül bárki segíthet, adományozhat a Szent Gellért Alapítványon keresztül is.

Harminc éve a Szent Gellért Alapítvány létrehozói hittel, tiszta szándékkal fogalmazták meg céljaikat. Ez irányt adott nekünk, és azóta is úton vagyunk. Sokan, sokféleképpen sorakoztunk fel rajta: alapítók, munkatársak, önkéntesek, támogatók, célcsoportok, közösségek, szimpatizánsok és még azok is, akik megszólnak bennünket, mert ők mégiscsak „jobban tudják”. Egy biztos: mi, így együtt olyan eszköz vagyunk, amelyet a Teremtő a világ jobbítására, szépítésére használ.

Akiket most kiemelünk, akik – hozzátartozóikkal, pártfogóikkal együtt − nagylelkűen és alázattal megengedik, hogy segíthessünk: Dávid és Máté.

Dávid
Születésekor egy vírus fertőzte meg, amelynek következtében sérült a központi idegrendszere, a hallása és a látása is. Ezért bizonytalan a járása, nagyon félénk mikor mennie kell valahová, nincsen megfelelő egyensúlya a biztonságos járáshoz. Nagyon sokat kell tornásszon, hogy a járása és a gondolkodása is fejlődni tudjon.

Máté
Hiányosan fejlődött az idegrendszere, ezért nehézkes az egyensúlya és a mozgásirányítása, túl lazák az izmai és nehezen figyel. Nap, mint nap kitartóan, emberfeletti erővel küzdenek abban a reményben, hogy hátrányukból – ha csak egy kicsit is − felzárkózzanak.

Távol a sajnálat érzésétől, irántuk való csodálattal szeretnénk segítő kezet nyújtani nekik.
Azon túl, hogy bemutatjuk őket, különböző iskolák lelkes tanárai is felajánlották, hogy beszélnek róluk diákjaiknak azzal a céllal, hogy szociális érzékenységre neveljék őket, hogy fenntartások nélkül nyissanak minden – jelen esetben fogyatékossággal élő – ember felé.

Hogyan is ölt ez alakot konkrét tettekben? A diákok vásárt szerveznek az adventi időszakban, ahol sajátkészítésű dolgaikat „értékesítik”. Az így összegyűlt adományt végül továbbadják, hogy az Dávid és Máté hasznára, örömére, segítésére legyen. Megkérdezve a szülőket, illetve gyógytornász szakemberünket, aki aktívan részt vesz a fiúk gyógyterápiájában, olyan eszközökre van most szükségük, amelyek hozzájárulnának a mozgásukban való fejlődéshez.

Amennyiben bárki hozzájárulna, a Szent Gellért Alapítványon keresztül is megteheti december 22-ig: RO68RNCB0158015355030001, ref.: Adomany/Donatie David/Mate

Forrás: Szent Gellért Alapítvány