Magyarországon vendégszerepelt a gyimesbükki Csalóka Táncegyüttes

0
920
Fotók: Bodnár Daniel, Buzás-Jáger Anikó/Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Facebook-oldal

A gyimesbükki Csalóka Táncegyüttes 24 fős csapata november 11–13. között Magyarországon vendégszerepelt Varga Zsuzsanna néptáncpedagógus és Görbe Gyopár hegedűoktató vezetésével – adta hírül a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Facebook-oldalán. Péntek este a Nomád Nemzedék és a Fonó Budai Zeneház közös programján, a Páva klub előadás-sorozatán vettek részt.

Ezután a hétvégét a Szentgáli Kurázsi Alapítvány meghívására Szentgálon és Veszprémben töltötték. Szombaton délután a Bakony Expón léptek fel, majd este az Életfa programsorozat keretén belül tartottak táncházat Szentgálon. Mindhárom fellépésen próbálták a gyimesi kultúrát és életmódot mélyebben megismertetni a közönséggel.

A gyermekek nemcsak a táncos és zenei kultúrájukat mutatták be a színpadon, hanem életvitelükről, a gyimesi csángók életmódjáról is meséltek. Ízes beszédük, sajátos csángó nyelvhasználatuk magával ragadta a hallgatóságot, amellyel egyben tisztelegtek november 13-a, a magyar nyelv napja előtt is. Vasárnap ebéd után Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke látta vendégül a csapatot a Balatonon egy hajókázásra.

Elérhető videók ITT, ITT és ITT.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Facebook-oldal