Ferenc pápa az olasz gyógyszerészekhez: ápoljátok a harmóniát!

0
647
Fotók: Vatican Media/Vatican News

A Természet Patika elnevezésű, olasz gyógyszerészeket összekötő hálózat 400 fős küldöttségét fogadta hétfő délben Ferenc pápa a Kelemen-teremben. Hozzájuk intézett beszédében szolgálatuk két eredeti vonását méltatta, amelyek a teremtett világhoz illeszkedő harmónia és az átfogó jellegű gondoskodás.

Ferenc pápa beszéde kezdetén elismeréssel szólt a gyógyszerészekhez, mert ők „a természetben keresik a megoldást az egészségi problémákra” és így „munkájuk az idők pozitív jelének tekinthető”, hiszen ez „új foglalkoztatást teremt egy átfogó ökológia jegyében”, amely továbbá „megfelel az egyik mai elsőrendű követelménynek, hogy új harmóniát találjon az ember és a teremtett világ között”. A pápa örömmel üdvözli gyógyszertáraik hálózatában azt a kezdeményezést, ami „önmagában véve a gyógyszerész egyik tulajdonsága, vagyis személyes kapcsolatok kialakítása a térség lakóival, a meghallgatás, a tanácsadás és az irányt adás szolgálatával”. Másfelől pedig Ferenc pápa keserűen állapította meg, hogy „manapság kiveszőben van a családorvos, helyette a kiválóságokat keresik és elhanyagolják a helyi jó minőségű egészségügyi szolgáltatást”.

A harmónia Isten egyik nevének is tekinthető

A pápa az olasz gyógyszerészek szolgálatának két eredeti vonását méltatta, amelyek a harmónia és a gondoskodás. A harmónia fogalma „különösképpen is a szívén fekszik, annak teológiai és spirituális jelentése miatt is: A harmónia Isten egyik nevének is tekinthető, hiszen a Szentlélek önmagában a harmónia”. „Az Isten teremtette természet éppen ezért harmonikus, tükrözi Isten természetét és noha bensőleg a rossz jele alatt áll, mindig a jóra és a harmóniára vágyik, ahogy Pál apostol írja: „A természet ugyanis mulandóságnak van alávetve, és az egész természet (együtt) sóhajtozik és vajúdik” mindmáig” (Róm 8,20,22), ezért is joggal állapítja meg az apostol: „Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását” (Róm 8,19)”.   

A gondoskodás kultúrája sok kicsi és nagy döntésben fejeződik ki

A gondoskodás vonatkozását a pápa szembe állította „a mai globalizált világ domináns vonásával, ami a fogyasztás és a leselejtezés kultúrája”. Ezzel szemben „ma senki nem maradhat semleges. Választani kell, mert a föld kiáltása és a szegények kiáltása felelősséget kér. A fogyasztás és a pazarlás kultúrája kihat a mindennapi viselkedésünkre, így a gondoskodás kultúrája is sok kicsi és nagy döntésben fejeződik ki, amelyek meghozatalára mindenki hivatott” – zárta rövid beszédét Ferenc pápa az olasz Természet Patika gyógyszerészeihez.

Forrás: P. Vértesaljai László SJ/Vatican News