Antalffy János püspök emlékét őrzi a szülőfalu, Csíkszentmárton

0
779
A falu szülöttéről, Antalffy János püspökről elnevezett kultúrotthon névadó ünnepségén Birtalan Sándor polgármester köszöntötte a résztvevőket

Antalffy János egykori erdélyi püspök nevét viseli Csíkszentmárton korszerűsített művelődési háza, a névadó ünnepséget november 11-én, pénteken tartották. Az eseményről a Hargita Népe számolt be, híradásukból azt is megtudhattuk: az intézmény egyik emeleti termében dokumentummásolatokat állítottak ki, amelyek a püspök emlékét őrzik, s amelyek eredetije a gyulafehérvári érseki levéltárban található.

Csík­szent­már­ton jeles szülöttje, Antalffy János püspök nevét vette fel a helyi művelődési ház. Névadó ünnepségre gyűltek össze a korszerűsített művelődési ház újraavatása alkalmából Csíkszentmártonban.

Az eseményen Birtalan Sándor polgármester mondott köszöntőt, majd Kovács Zsolt helyi plébános megáldotta az újraavatott művelődési házat. Ezt követően Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke Antalffy János életéről és munkásságáról beszélt a jelenlévőknek.

Antalffy János 1644-ben született Csík­szent­mártonban, Kolozsváron tanult és 1724-ben őt nevezték ki Gyulafehérvár megyés püspökének. Antalffy nagy lendülettel látott hozzá az egyházmegye újraszervezésének, Kolozsváron nyomdát alapított, visszaállította a jezsuita missziót, rendszeresen látogatta a plébániákat, és minden erejével azon volt, hogy megerősítse Erdélyben a katolikus egyházat.

Szank József szegedi kutató egy rózsafüzér-kongregáció Antalffy János által megáldott szabálykönyvét adományozta a kultúrotthonnak.

,,Hosszú és göröngyös út vezetett idáig, de célba értünk, s a mai eseménnyel elkezdjük újra betölteni és visszaadni a csíkszentmártoni közéletnek a művelődési házat” – mondta köszöntőjében a polgármester.

Az eseményen Hajdú Gábor parlamenti képviselő is köszöntötte a jelenlévőket. Az eseményt a helyi Poszogó fúvószenekar és a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola óvodásainak és elemis diákjaink hagyományőrző műsora tette ünnepélyesebbé. Birtalan Sándor polgármester elmondta, az épület felújításának terveit 2016-ban készítették el, a munkálatok 2018-ban kezdődtek. Nagy szükség volt a művelődési ház korszerűsítésére, a fűtésrendszer, a víz- és villanyvezetékek nagyon elavultak. A korszerűsítés magába foglalta a kultúrotthon teljes átépítését, bővítették a nagytermet és a színpadot, korszerűsítették az öltözőket, két mellékteremmel is bővült az épület, és kicserélték a teljes bútorzatot. Az emeleti részen kialakított egyik teremben kisebb közösségi rendezvényeket – könyvbemutatókat, konferenciákat – lehet szervezni. A beruházás összértéke 1 827 192 lej, melyet az önkormányzat részben saját költségvetéséből, részben pedig a megyei tanácstól kapott támogatásból finanszírozott.

Barabás Emőke