Személyesen kísért lelkigyakorlat Farkaslakán

0
1270

A székelybői Szent Ignác Ház lelki kísérő munkatársai (Szakács Mária, Somorai Jerne, Somorai Árpád, Lázár Csaba és András Csaba SJ) november 4–6. között festői környezetben, gyönyörű őszi idővel megáldva kínálták fel a személyesen kísért lelkigyakorlatot a farkaslaki Erdőszéli Zöld Panzióban.

A péntek estétől vasárnap délutánig tartó lelkigyakorlat során a személyes imaidő, a csend, a természet szépsége, a lelki kísérővel való beszélgetés érzékenyítette a résztvevőket Isten jelenlétének befogadására.

A lelkigyakorlat Loyolai Szent Ignác imádságos tapasztalatából, imamódjából merített, és annak alapfeltevésére alapozott, hogy Isten a lélekkel közvetlen kapcsolatot létesít, amelyet a lélek megmozdulásainak figyelésén keresztül a lelkigyakorlatozó is megtapasztalhat. A csend, a természet a lelkigyakorlat olyan elemei, amelyek a hétköznapi sietségből, szétszórtságból segítenek a lelkigyakorlatozót megállni, Isten jelenlétére odafigyelni. A csend, a természet szemlélése jótékonyan előkészíti a lelket, rendezi, kisimítja a benne dúló konfliktusokat, rendezetlenségeket, illetve a figyelem mélyülését, a jelenlétet és az Istennel való találkozást szolgálja. A szentírási szövegekkel való elmélkedés megnyitja a személyes teret Isten és ember között. Ezt mélyíti tovább az eucharisztia ünneplése. A lelkigyakorlat tapasztalatainak megosztásában egy lelki kísérő áll rendelkezésre, akivel a lelkigyakorlatozók rátekinthetnek belső megmozdulásaikra, lelki történéseikre.

A lelkigyakorlatozók megosztásukban egy újfajta tapasztalatról számoltak be, amelyet a csend adott, és kifejezték hálájukat a jó Istennek a vele való kapcsolat mélyüléséért, az öröm és a béke növekedéséért.

Szent Ignác-i lelkigyakorlatokat a közeljövőben is kínálunk. Advent folyamán a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészséggel (FIF) együttműködve, november 30–december 4. között Kolozsváron szerveznek lelkigyakorlatot a jezsuiták és a segítőnővérek 18–35 év közötti fiataloknak. Ugyanezen korosztály számára nyitott a Marosvásárhelyen tartandó lelkigyakorlat december 9–11. között (a Jezsuita Udvarban). Jövő év folyamán Csíkszereda, Székelyudvarhely környékén tartunk hétvégi lelkigyakorlatokat, illetve a húsvéti időben Sepsiszentgyörgy környékén. Részletekkel a Jezsuita Udvar Facebook-oldalán jelentkezünk.

András Csaba SJ