Kárpátaljaiaknak vittek adományt a Caritas munkatársai

0
633
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

A kárpátaljai Nagyszőlősön jártak a Gyulafehérvári Caritas munkatársai november 3-án, köztük dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója is, hogy átadják azt az adományt, amelyet az Erdély FM-el, az Erdélyi Magyar Televízióval és a Marosvásárhelyi Rádióval közösen, február végén kezdeményezett kampányuk során adományoztak az erdélyi segítőkész emberek, külföldi partnerek és néhány intézmény, vállalkozás az ukrajnai háborúban szenvedőknek.

A gyűjtés összegét, azaz 61 750 lejt a magyarországi Katolikus Karitászon keresztül használták fel, többek között 50 speciális ágy, tárolószekrény helybéli elkészítéséhez, amelyek a Kelet-ukrajnai intézményekből a háború miatt áttelepített, speciális szükségletű gyerekek ellátását hivatottak biztosítani a kárpátaljai nagyszőlősi árvaházban, ahol a továbbiakban maradna is a berendezés.

A nagyszőlősi Caritasnál Német Sándor, a szervezet vezetője és P. Bán Jónás OFM plébános fogadta a szervezet főegyházmegyei munkatársait, dióhéjban ismertették tevékenységüket, amelyet a helyi mélyszegénységben élők és a háború sújtotta régiók menekültjei, illetve ottmaradottjainak a megsegítése érdekében tesznek. Később, a nap végén a helyszínen, ahol egyébként ingyenkonyhát is működtetnek, lepakolták a kisteherautónyi rakományt – egy tonna tartós alapélelmiszert vásároltak, de elvitték a Kölni Caritas adományát is: közel száz meleg, minőségi hálózsákot és bivak sátort, a szentegyházi Szent Gellért Alapítványtól pedig több tucat dunyhát vittek.

Az erdélyiekhez időközben csatlakoztak a magyarországi karitászosok is: Herczegh Anita, a szervezet jószolgálati nagykövete és Écsi Gábor igazgató. Közösen meglátogatták a nagyszőlősi árvaházat, ahol nagyszámú fogyatékkal élő fiúgyermek és fiatal él olyan körülmények között, amely a szocialista rendszerre emlékeztet. A fennálló körülmények ellenére az intézmény vezetői, illetve munkatársai sokat tesznek annak érdekében, hogy megfelelőképpen, az „örök emberszeretet nevében” gondozzák a rájuk bízottakat – ahogyan az intézmény 1904-es alapkőletételét tanúsító emléktáblán is áll.

A lakószobák, a tanulók, a gazdaság és benne tevékenykedő fiatalok meglátogatása után a nevelők és a fiatalok verses-zenés, többek között „hazafias” énekekkel ajándékozták meg a vendégsereget. Ezt követően pedig egy helybéli, kárpátaljai vállalkozó megmutatta az éppen összeszerelés alatt lévő, masszív, fenyőfából készült ágyakat, az igazgató pedig elmondta, hogy a háború miatt a Kelet-ukrajnai intézményekből voltak, vannak és továbbra is várhatóak fogyatékossággal élő gyermekek, akiket most már lesz hová elszállásolni megfelelő körülmények között. Egyúttal háláját fejezte ki az adományozók képviselőinek és kérte az igazgatókat, hogy tolmácsolják köszönetét az adakozók felé is.

Molnár József

Forrás: Gyulafehérvári Caritas