„Hitet kaptam, hogy nekem is sikerülhet”

0
453
Illusztráció: Pexels

Évente háromszor tart lelkigyakorlatot szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak a Caritas Ki-Út programja, a segítőnővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat. A programot idén harmadik alkalommal szervezték meg október 27. és 30. között a székelyudvarhelyi Szent Pió Lelkigyakorlatos házban. Ezen az alkalmon 12 gyógyulni vágyó szenvedélybeteg és hozzátartozó vett részt. Az alábbiakban az egyik résztvevő szólal meg.

Számomra ez volt a második alkalom, és sajnos szenvedélybetegként voltam résztvevője. Első alkalommal félve mentem, de a szeretetteljes fogadtatás, az ítélkezésektől mentes viszonyulás, a közösség támogató ereje hamar eloszlatta félelmeimet. Alig vártam, hogy újra mehessek, és másodszor már örömmel, sőt lelkesedéssel indultam el.

Nehéz szavakba önteni, hogy mi minden zajlott le bennem a lelkigyakorlat során. Hallgatva azokat, akik már több éve tiszták, önbizalmat kaptam, hitet abban, hogy nekem is sikerülhet. Nagy megkönnyebbülést jelentett, egyfajta megnyugvást adott már az is, hogy hasonló nehézségekkel küzdő sorstársakkal oszthattam meg a gondjaimat, de az igazán felszabadító érzések a szentírási részeken való elmélkedések, az imaalkalmak, valamint a dicsőítő dalok éneklése során jöttek elő. Megtapasztalni Isten közelségét, azt, hogy Isten szeretett gyermeke vagyok, hogy Jézus mindig velem van, és bármikor az Ő kezébe kapaszkodhatom, még akkor is, ha rossz útra tévedtem, ha elbuktam, semmihez sem fogható érzés.

Szívemben-lelkemben őszinte hálával jöttem haza a lelkigyakorlatról, boldogan és azzal az elhatározással, hogy a következőre is elmegyek. Csak biztatni és bátorítani tudok mindenkit, aki hasonló gondokkal küzd, hogy éljen a lehetőséggel. Hiszem, hogy akinek ez megadatik, átértékel nagyon sok mindent, megváltozik az élete, és meggyőződéssel vallja, hogy minden rendben lesz.

Amennyiben függőségi problémákkal küzd és szeretné a Caritas segítségét kérni, lépjen kapcsolatba Ambrus Hajnal addiktológiai tanácsadóval. Tel.: 0737 300 980; e-mail: hajnal.ambrus@caritas-ab.ro; postacím: Gyergyószentmiklós, Márton Áron utca 22. szám vagy Székelyudvarhely, Kossuth Lajos utca 18. szám.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas