Haladó kinesztetika-képzést tartanak Marosvásárhelyen

0
237
Illusztráció: Pexels

A kinesztetikával már ismerettséget kötöttek figyelmét hívja most fel a Gyulafehérvári Caritas: a meghirdetett haladó képzés résztvevői a bevezető képzésre építve elmélyíthetik és javíthatják saját mozgáskompetenciájukat, valamint a kinesztetikai fogalomrendszerrel kapcsolatos tudásukat. Ahogyan a bevezető képzésnél is, így ezúttal sem csak hivatásosoknak, hanem gondozóknak, szülőknek is alkalmas a kurzus.

A résztvevők megtanulnak a bevezető képzésen elsajátított fogalmak között összefüggéseket felfedezni, és azokat a mozgásukba beépíteni. A képzés során azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogyan alkalmazhatják saját mozgáskompetenciájukat, valamint a fogalomrendszert a gyakorlatban. Ezen belül arra törekszenek, hogy ne a problémákra összpontosítsanak, hanem a lehetőségek után kutassanak, és a szakmai kihívásokat tanulási helyzetekként éljék meg. Számos témakört érintenek a képzés során, így például: összefüggések a különböző kinesztetikai fogalmak között; a kinesztetika tudományos alapjainak megismerése; ápolási, gondozási és nevelési tevékenységek elemzése és átalakítása a kinesztetikai fogalmak mentén; az élethosszig tartó tanulás a mozgásfejlődésben; a mozgás és érintés révén a segítő személy mozgáskompetenciájának hatása az ellátottak mozgásfejlődésére; a kinesztetikai szemléletmód alkalmazása az élet bármely területén.

A kurzust ápolásban és gondozásban dolgozó személyeknek, szülőknek és nevelőknek, program- és intézményvezetőknek ajánlják, valamint mindenkinek, aki a saját mozgásával és annak fejlesztési lehetőségeivel szeretne jobban megismerkedni. A képzést a marosvásárhelyi Caritas Házban tartják (Mărăști utca 36. szám) Nagy Annamária és Péter Beáta vezetésével. A képzés ára 150 lej (a teljes összeg 500 lej, de ebből a 350-et a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság állja). Vannak azonban megkötések is: a kurzuson olyan személyek vehetnek részt, akik már elvégezték a bevezető képzést, ugyanakkor ahhoz, hogy a csoport elinduljon, legkevesebb 10 jelentkezőnek kell összegyűlni, legfeljebb pedig 14 főt tudnak fogadni. A részvétel a képzés teljes időtartamára kötelező, az esetleges indokolt hiányzásokat későbbi képzés során pótolni kell. A képzés eredményeképpen viszont a tanfolyam résztvevői európai szinten elismert oklevelet kapnak, amely regisztrálva van a European Kinaesthetics Association adatbázisában. A szervezők megjegyzik: a ruházat lehetővé kell, hogy tegye a szabad mozgást, földön való mozgást. (Javasolják a laza, rugalmas nadrág, póló, szabadidőruha viselését. A szoknya viselése alkalmatlan.)

A képzés 20 órából áll, amelyek a következő időpontokban zajlanak:
November 4., 14:00–19:00-ig (5 óra)
November 5., 9:00–14:00-ig (5 óra)
November 18., 14:00–19:00-ig (5 óra)
November 19., 9:00–14:00-ig (5 óra)

November elsejéig lehet jelentkezni Nagy Annamáriánál munkanapokon 16 és 18 óra között a következő elérhetőségeken: 0755 851 686, annamaria.nagy@caritas-ab.ro.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas