Világszerte 840 ezren imádkozták a rózsafüzért a békéért

0
785
Fotó: a hittan.ro Facebook-oldala

Száznegyven országból több mint 840 ezer ember csatlakozott a rózsafüzér imádkozásához október 18-án az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért kezdeményezés keretében, hogy a világ békéjét és egységét kérje. Erdély-szerte is számos plébánián és közösségben együtt imádkoztak a gyermekek és a felnőttek. Utóbbiról lennebb videóösszeállítást is találnak.

A Szükséget Szenvedő Egyház (Aid to the Church in Need – ACN) pápai jogú segélyszervezet szervezte az éves imakezdeményezést, amelybe világszerte bekapcsolódtak plébániák, iskolák és családok. Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala imán támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és arra buzdította a szülőket, hogy gyermekeikkel együtt imádkozzanak különösen Ukrajna népéért.

„Csatlakozzunk hozzájuk, és bízzuk a Szűzanya közbenjárására a mártírhalált halt ukrán embereket és azokat, akik a háború, az erőszak és a szegénység bármely formája miatt szenvednek” – mondta a szentatya.

Az egyházmegyéinkben imádkozó hittanosokról a Kateketikai Fórum Youtube-csatornán közzétett összeállítás itt nézhető meg:

A Szükséget Szenvedő Egyház a 140 résztvevő ország közül a 10 legtöbb imádkozót regisztráló ország számait tette közzé, megjegyezve, hogy a számok valószínűleg magasabbak, mivel csak azokat tartalmazza, akik hivatalosan regisztráltak. A lista élén Lengyelország áll közel negyedmillió imádkozóval, míg a második helyen Szlovákia végzett közel kétszázezer résztvevővel, ami az ország lakosságának 3%-át jelenti. Az első 10 ország regisztrálóinak száma a következőképpen alakult: 1. Lengyelország – 246 823; 2. Szlovákia – 191 011; 3. Fülöp-szigetek – 41 752; 4. Ausztrália – 40 005; 5. India – 36 584; 6. Spanyolország – 29 845; 7. Portugália – 25 911; 8. Olaszország – 25 563; 9. Brazília – 23 858; 10. Egyesült Királyság – 21 720.

„Nagyon elégedettek vagyunk a visszajelzésekkel. A világ minden táján összegyűltek a gyerekek, hogy együtt imádkozzanak a békéért, még a jelenleg háborúban álló országokban is. Az ukrajnai görögkatolikus egyház például arról tájékoztatta az ACN-t, hogy a kezdeményezést minden egyházközségben népszerűsítették, és a mozambiki Pembában is készültek képek a gyerekek részvételéről, amelyet az elmúlt években súlyosan érintett a terrorizmus” – mondta Thomas Heine-Geldern, az ACN International ügyvezető elnöke.

Az ACN szerint világszerte több száz iskola vett részt. Csak Kenyában ötven iskola csatlakozott hivatalosan a kezdeményezéshez, de Spanyolország, Nagy-Britannia, Dél-Korea, Argentína, Chile, Mexikó és sok más ország, köztük erdélyi iskolák diákjai imádkoztak együtt. A portugáliai fatimai kegyhelyen a különböző országokból érkező gyerekek a jelenések kápolnájában gyűltek össze, hogy vezessék az élőben közvetített rózsafüzér-imádkozást.

Az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű imakezdeményezés 2005-ben született, amikor a venezuelai főváros, Caracas egyik helyi kegyhelyénél gyermekek egy csoportja imádkozta a rózsafüzért. A jelenet szemtanúi közül néhány felnőttnek Pio atya szavai jutottak eszébe, aki egyszer azt mondta: „Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, a világ megváltozik.” Azóta az ACN által támogatott kampány az egész világon elterjedt.

A CNA cikke alapján fordította Szász István Szilárd