Nem csak a fizikai erőszak erőszak!

Az iskolai bántalmazás, bullying

0
877

A film készítőinek és szereplőinek, az oktatási- és pszichopedagógiai szakemberek, valamint a sajtó részvételével zajlott október 25-én a KALOT Egyesület Nem csak a fizikai erőszak erőszak! projekt keretében készült harmadik kisfilmjének és a ráépülő tevékenységeknek a bemutatója. A projekt harmadik kisfilmje az iskolai bántalmazás, a bullying témakörében készült el. Akárcsak az első két film esetében, ezt is Köllő Ildikó írta és rendezte, főszereplője Kolcza Rebeka színésznő. A harmadik kisfilmnek és a ráépülő foglalkozásoknak három célcsoportja van, ennek megfelelően a filmnek is három változata készült el.

A KALOT munkatársai, lelkigondozói, a film készítői a 2021 szeptemberében elindult Nem csak a fizikai erőszak erőszak! projektjük keretében paradigmaváltást szeretnének generálni a fiatalok, szülők és pedagógusok körében. Szemléletükben, mentális térképükben kívánják átértelmezni az erőszak fogalmát, illetve érzékennyé szeretnék tenni őket az erőszak fizikain túli formáinak felismerésére és kezelésére.

A projekt első két filmjének (amelyek a mobbing és párkapcsolati verbális és passzív erőszak témakört dolgozták fel) felhasználásával tizenöt lelkigondozó 20 településen, 62 csoportnak, több mint 1200 személynek tartott interaktív, érzékenyítő foglalkozásokat iskolai, plébániai, ifjúsági szervezetek, de felnőttekből álló csoportoknak is. A foglalkozásvezetők lelkigondozói végzettséggel rendelkező, és a projekt keretében külön tréneri munkára felkészített szakemberek.

A másfél-két órás tevékenységek alapjául a két kisfilm megtekintése szolgál, erre épül rá egy interaktív, az érzelmek mozgósítására, az empátia felébresztésére és tudatosítására épülő foglalkozás. Ennek eredményeképpen a résztvevők képesek lesznek felismerni, megérteni a fizikai erőszakon túli erőszak formáit, az elszenvedőkhöz empatikusan viszonyulni, ezen erőszaktípusokkal szemben hatékonyan, de erőszakmentesen védekezni. Az eddigi tevékenységekről összefoglaló kisfilm készült.

A projekt harmadik kisfilmje az iskolai bántalmazás, a bullying témakörében készült el. Akárcsak az első két film esetében, ezt is Köllő Ildikó írta és rendezte, főszereplője Kolcza Rebeka színésznő. A harmadik kisfilmnek és a ráépülő foglalkozásoknak három célcsoportja van, ennek megfelelően a filmnek is három változata készült el. Az első VII−VIII. osztályos, a második a IX−XII. osztályos diákoknak, a harmadik pedig felnőtteknek, pedagógusi, szülői csoportoknak szól.

A film bemutatójáig Csík, Gyergyó, Udvarhely és Háromszék környékéről összesen 25 lelkigondozó vett részt speciális tréneri képzésen, az elkövetkező időszakban ők tartanak foglalkozásokat osztályközösségek, hittancsoportok, szülői, pedagógusi csoportok számára. A foglalkozásokat a KALOT Egyesületnél lehet igényelni: www.kalot.ro, képzések@kalot.ro

A bullyingről szóló kisfilmek elérhetőek a KALOT Egyesület YouTube csatornáján.

A bullyingról szóló film elkészülését a Gyergyóremetei Önkormányzat anyagi támogatása tette lehetővé. A projekt további támogatói: Osthilfe Diözese Linz, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és FussNeki Csík.

A KALOT Egyesület csapata