Isten érintésétől a hangok letisztulnak: öt éves a Glory zenekar

0
1847
Fotók: Glory Dicsőítő Zenekar/Facebook

„Vasárnapról-vasárnapra azt éreztem a templomban, hogy sokan csak beülnek a padba, nem is énekelnek, csak elmennek, hogy legyen kipipálva a misére járás: ott voltunk, részt vettünk az Úr napján, megnyugtatjuk a lelkiismeretünket. Mindig éreztem, hogy a szentmisének többről kell szólnia, mint a részvétel, a jelenlevés. Valami élőbbet szerettem volna, olyat, ami az Istennel való élő kapcsolatra vezet rá akkor és ott és, hogy az énekek, amiket elénekelünk a szentmisén, élőbbé váljanak, ne monotonitást éljünk meg, ha az orgonát halljuk felcsendülni” – a Glory Dicsőítő Zenekar ennek apropóján alakult, így mesélt a kezdetekről Kántor Boglárka, a zenekar énekese, alapító tagja, anyukája korábban készült interjúnk során. Idén öt éves a gyergyószentmiklósi zenekar, a tagok pedig elmesélik az olvasóknak, mit jelent számukra a dicsőítő szolgálat.

Kántor Boglárka hónapokon keresztül keresett gitárost, hogy elindulhassanak a megvalósítás útján, már szinte fel is adta, amikor egyik szombaton késő este küldött valaki egy telefonszámot, hogy őt még próbálja meg. Akkor úgy volt vele, hogyha ez most nem válik be, abbahagyja a keresgélést, próbálkozást, de a gitáros vállalta. Utána szépen összeállt a zenekar, jelenleg huszonhárman vannak, ebből heten a technikai munkáért felelősek, a többiek a zenészek, a dobos és a vokalisták. Minden vasárnap a gyergyószentmiklósi Szent István plébániatemplomban teljesítenek szolgálatot, és most már egyre többen csatlakoznak be az alkalmakról készült élő közvetítésekbe, Magyarországról is. Hiszik, hogy nem a Glory-ért, hanem az Isten hívó szaváért hallgatják, nézik őket, különlegesen jó érzés számukra, hogy ez a hívó szó rajtuk keresztül szólalhat meg. Időnként hívják őket más településekre is, igyekeznek ezeknek a felkéréseknek is eleget tenni. Az alábbiakban a zenekari tagok „vallomásait” olvashatják.

Levi
Hogy mi nekem a Glory? Amit kértem a jó Istentől! Éppen Hillsong koncertem voltam Budapesten, ott imádkoztam olyan emberekért, akikkel együtt egy szép dicsőítő zenekart tudnánk létrehozni. Aztán kaptam egy telefonhívást, hogy nem lenne-e kedvem csatlakozni az éppen megalakuló Gloryba. Teljes mértékben hiszem azt, hogy ez egy áldás volt a jó Istentől. Nagyon jó ennek a közösségnek a tagja lenni, közeli barátokkal zenélni, a hangulat is családias.

Barni
Számomra a zenekar jelenti az Istennel való találkozás kiteljesedését, egy olyan közösséget, amely egyre krisztusibb akar lenni. Fantasztikus érzés megtapasztalni azt, amikor egységben érkezünk meg Isten jelenlétébe és ezáltal még a zene is másképp szól, ekkor születnek új dallamok, vagy a régiek mennyeibben szólnak, angyalok énekelnek velünk (ezt már többen hallottuk). Kívülről szép a Glory és ez a szépség csábított engem is, hogy részt vegyek benne. Megkívántam és le akartam harapni a torta tetejéről a meggyszemet, de sajnos azzal nem laktam jól. Az emberektől sok pozitív visszajelzést kapok, ez erőt ad, de nem támaszkodhatok az emberekre, mert pont olyan instabilak, mint mi, akik szolgálunk. Tudom, hogy Isten annak ellenére, hogy többször mutatkozik meg más-más formában, mégsem változik, rá próbálok hagyatkozni. Számomra a szolgálat mindig ott kezdődik, ahol az előző épp véget ért. Ez egy nagy szellemi harc és muszáj hétköznap is harcolnom (imádkoznom), hogy legyen erőm szolgálni, másképp a kísértő hamar elvisz magával. Ahogy nem mehetek az olimpiára, ha előtte nem edzettem, úgy nem szolgálhatok, ha nem imádkoztam rendszeresen. Mindig kapok, miközben próbálok adni magamból, Isten sohasem enged üres hassal haza, bőségesen megáld, ha én jelen tudok lenni az ő jelenlétében. Ha a saját erőmből próbálok szolgálni, hamar kimerülök és kiégek, volt ilyen is, ezek az idők arra tanítottak, hogy nemcsak akkor kell imádkoznom, mikor épp szolgálok, hanem „szüntelenül”. Nem mindig megy ez könnyen, vannak nehezebb időszakok is, de azt is magtanultam, hogy nem szabad feladnom és kitartó kell, hogy legyek.

Minden szolgálat előtt imádkozunk a testvérekért és a templomba érkező emberekért, nekünk is könnyebb, ha a templomban az emberek jelen tudnak lenni és együtt keressük Isten közelségét. Ha a templom megtelik gyászolókkal, érződik, ahogyan az is, ha megtelik dicsőítő szívű emberekkel. Ha szeretnéd, hogy legyen Glory Zenekar a jövőben is, akkor arra kérlek, imádkozz értünk, mint ahogy mi is imádkozunk érted! Hiszem, hogy nem az emberekért, nem a papokért és nem is az egyházért szolgálok, hanem hálából Jézusért, aki értem is meghalt a kereszten. Minden tehetségemet tőle kaptam, ez a legkevesebb, hogy visszaadok belőle, ez erőt ad, ez éltet.

Tünde
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kezdetektől a csapat tagja lehetek. Végig tudtam kísérni az alakulását, fejlődését és számbeli növekedését. Mindig is felvetődött bennem a kérdés, hogy a jó Isten milyen talentumokkal ajándékozott meg. Sokáig volt ez számomra kérdés, de mostanra tisztán látom a gondviselés terelgető kezének csodálatra méltó munkáját. Tudniillik, a diákkori fuvolatanulás kínlódásai mostanra értek be. Ebben a keresztény közösségben számomra megtalálható mindaz, ami szükséges az Istennel való kapcsolat és az embertárs iránti szolgálatban való növekedéshez. Ez a fajta zenei stílus jelenléte a szentmise keretén belül számomra közelebb hozza és élőbbé teszi azt, amit Istenünk a legszentebb áldozat megjelenítésével közvetít. A zenei szolgálaton túl lehetőségem van közösségben erősödni (kibékülni, megbocsájtani, bátorítani, egymástól tanulni), és mint minden keresztény közösségnek, a Glorynak is megvan az a képessége, hogy megtartja a tagjait, de mindez az Istentől jövő szeretet jegyében történik, amelyet egymás felé közvetítünk. Legyen hála jóságos és szerető Istenünknek, hogy az Ő áldott tervének a része ez a csapat, és hogy én is ennek a csapatnak a része lehetek.

Péter
Nekem a Glory egy kis család. Sokszor találkozunk és együtt szolgálunk, ami feltölt, és öröm együtt lenni a többiekkel. Azért csatlakoztam a zenekarhoz, mert nagyon szeretem az ifi misét – ez is hozzájárul az Istenbe vetett hitem megerősödéséhez.

Pál
Azért csatlakoztam a Gloryhoz, mert nagyon megtetszett a dicsőítés, a hangszeres szolgálat. És azért is, mert segítőkésznek tartom magam, és szeretek szolgálni. A Glory megnyugvást ad a hétköznapi rohanásban, és a szolgálat közben könnyen el tudom felejteni a hétköznapi problémákat.

Móricz

Azért csatlakoztam, mert a heti szolgálat felemelő érzést ad, feltölt és ha így tudok szolgálni Istennek és Jézusnak, akkor úgy gondolom, ez a minimum, amit adhatok. Ugyanakkor jól érzem magam a zenekar tagjaival, örülök, hogy együtt tudunk dicsőíteni.

Zsófi
Szolgálat. Zene. Isten. Az életem alappillérjei teljesednek ki a Glory Dicsőítő Zenekarban. Áldásként élem meg azt, hogy a közösség tagja lehetek – nem beszélve arról, hogy a Glory a második családom! Hihetetlenül felemelő érzés hétről-hétre találkozni, szolgálatot vállalni, közösen imádkozni és ezáltal a talentumainkat kamatoztatni. A bátorító mosolyok, a gyakran elhangzó, őszinte „hogy vagy?”-ok és a mennyei dallamok tengerében mindig megtapasztalom a jó Isten ölelő karjait, a szétáradó kegyelmet. Ilyenkor mindig otthon-illatú a templom. És mindig felmerül bennem a kérdés: mi másért élünk, ha nem ezekért a pillanatokért?

Emese

Hála, köszönet a zenekarnak a sok-sok jóért…

Sajgó Szabi

Hogy mi nekem a Glory? A dicsőítésben rejlő erő!

Réka

A Glory számomra közösséget jelent, barátságokat, őszinte mosolyokat, vigasztaló szavakat, jó tanácsot, ha éppen arra van szükségem. A közösségen kívül, vagy éppen azon belül kapcsolatot jelent és teremt másokkal – zenészekkel és az emberekkel, akik hallgatják a dalokat. Végül, de korántsem utolsó sorban kapcsolatot alakít ki Istennel is. Hiszen a zene hullámain valahogy Istenre is olyan egyszerű, olyan természetes, de mégis rendkívül különleges „rákapcsolódni”. Amikor csatlakoztam még nem tudtam, hogy mindezt megkapom (és még mennyi mindent!) általa.

Név nélkül
Számomra a Glory tagjaként szolgálni azt jelenti, hogy megmutathatom, mennyire csodálatos az Úr. Sokáig mondták, hogy vannak talentumaim, amiket hasznosíthatnék, de valahogy sosem tudtam kibontakozni teljesen. Aztán jött a Glory, és itt olyan dolgokat alkothatok szentmisék és dicsőítések alatt, amiket máshol nem, olyan érzéseket adhatok át a zenével, amit máshogy nem, és ez mind Isten dicsősége. Ő adta nekünk ezeket a talentumokat és szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezeket fel tudom használni arra, hogy másokat közelebb segíthessek a jó Istenhez.

Szakács Bogi
Számomra a Glory közösséget jelent. Egy olyan közösséget, amelyben a dicsőítések által mindnyájan közelebb kerülünk Istenhez és közösen imádkozunk.

Roli
A Glory számomra az a súly, ami mindig kiegyenlíti a mérleget. A hála zene általi megélését, az elcsendesülést, a boldogság megélését jelenti számomra. Az a lelki „menedékhely”, ahol rengeteg lelki értéket kaphatok.

Dani
A Glory zenekar számomra egy kis földi mennyország. Minden alkalom egy ünnep, mikor énekelhetünk az Úrnak, és dicsérhetjük szent nevét. „Aki benned bízik, soha meg nem szégyenül!”

Albert
Istent sokféleképpen lehet imádni. A zene mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben, és hálás vagyok, hogy a talentumaimat felhasználhatom az ő dicséretére. A zene mellett szoros barátságok is alakultak ki közöttünk, és néha a Glory olyan, mint egy kis család – jóban vagy rosszban, de ott vagyunk egymásnak.

Arnold
Számomra a Glory egy olyan keresztény közösséget jelent, ahol lelkileg feltöltődhetek, élményekkel gazdagodhatok, ahol megnyugodhatok és a közösség által fejlődhet a vallási életem, hitvilágom. Egy olyan közösség, ami stabil hátteret ad a mindennapokhoz, ahová örömmel jár el az ember, ahol elfogadnak, támogatnak és segítenek a lelki fejlődésben. Örömmel tölt el, hogy barátokra tehetek szert itt, és közösen dicsőíthetjük Istent, szolgálhatjuk embertársainkat. Egy keresztény értékekre épülő közösség, amely maradandó gyümölcsöt terem. Jó ehhez a zenecsapathoz tartozni. Isten áldja a Gloryt!

Boglárka

A lelkünk olyan, mint egy hangszer. Ha jól fel van hangolva, csodás dallamokra képes, ami a körülöttünk levőknek is örömet okoz. Minden rezdülése gyógyír lehet, hogyha jó hangokat pendítünk meg rajta. Óvnunk kell minden erős külső hatástól, ugyanakkor engednünk kell, hogy finoman hozzá érjenek, hogy megszólaljon. Az Isten érintésétől a hangok letisztulnak, a dicsőítésben szabadon szállhatnak lélektől-lélekig. A Glory zenekarban ebben a dallamban vagyunk mindannyian eszközök. Úgy érzem, nem kell tennem semmi többet annál, mint amire Isten elhívott. Szolgálatként élem meg, hogy vasárnapról vasárnapra eszköz lehetek a kezében.