A Ratzinger-díj 2022-es díjazottjai

0
381
A 2018-as Ratzinger-díj átadása: Ferenc pápa és P. Federico Lombardi SJ elnök. Fotó: Vatican Media

Ferenc pápa december elsején adja át a 2022-es év Ratzinger-díját Michel Fédou francia jezsuita egyetemi tanárnak és Joseph Halevi Horowitz Weiler zsidó származású amerikai jogász-professzornak.

Michel Fédou jezsuita Lyonban született 1952-ben. Rendi képzése után 1987-től a párizsi jezsuiták Centre Sèvres főiskoláján  a dogmatika és patrológia professzora, egyúttal a Sèvres-központ igazgatója. Számos nemzetközi teológiai társulatnak, továbbá a lutheránusokkal és az ortodox keresztényekkel folytatott dialógus bizottságainak a tagja. Nagyszámú szakmai cikk és könyv szerzője, főként a patrisztika és a krisztológia területén.

Joseph Halevi Horowitz Weiler 1951-ben született a dél-afrikai Johannesburgban, később az Egyesült Államokba költözött, ahol állampolgárságot nyert. A jogtudomány professzoraként számos egyetemen és jogtudományi intézetben tanított, mint a New York-i Harvard, a Michigani Jogi és az angliai Oxford egyetemen. Vendégprofesszorként a következő egyetemeken tanított: a Jeruzsálemi Héber Egyetem, a párizsi Sorbonne, a heidelbergi Max Planck Intézet, Bruge, Chicago, a New Haven-i Yale, Madrid, Toronto, Frankfurt és Ljubljana egyetemeinek jogi fakultásai. Olaszországban a firenzei Európai Egyetemi Intézet elnöke volt. A zsidó vallású Joseph Weiler 2013-ban az Európai Unió bíróságán megvédte Olaszország érdekét, amikor az iskolákban kifüggesztett feszületek miatt támadták Itáliát Brüsszelben. Sikeres szolgálata elismeréseként az olasz köztársági elnök az ország legmagasabbelismerésével, az Olasz Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének lovagja címmel tüntette ki 2014-ben, egyúttal olasz állampolgárságot adományozott neki.

A Ratzinger-díj a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány legfőbb kezdeményezése, az alapszabály szerint „azoknak a tudósoknak adományozzák, akik tudományos műveik közzététele és vagy a tudományos kutatásaik terén szerzett különleges érdemeik alapján kitűnnek”. Az elmúlt években a díjazottak köre a keresztény ihletésű művészetekre is kiterjedt. A Ratzinger-díjra jelölteket a szentatya elé terjeszti jóváhagyásra az alapítvány tudományos bizottsága, amely a pápa által kijelölt öt tagból áll. Az utóbbi évek bizottsági tagjai: Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Dikasztérium nyugalmazott prefektusa, Kurt Koch bíboros, a KeresztényekEgysége Pápai Tanács elnöke, Luis Ladaria bíboros, a Hittani Dikasztérium prefektusa, Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának egykori elnöke, Rudolf Voderholzer regensburgi püspök, a XVI. Benedek pápa Intézet elnöke és újabban Salvatore Fisichella érsek, az Evangelizálás Dikasztériumának elnöke, Amato bíboros visszavonulása után. A Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Vatikáni Alapítvány ügyvezető bizottságának elnöke 2016 óta P. Federico Lombardi jezsuita, a Vatikáni Rádió egykori főigazgatója.

A Ratzinger-díjakat 2011 óta adományozzák oda, évente két vagy három tudósnak. Az ideivel együtt eddig 26 tudóst tüntettek ki. Az eddig díjazott személyiségeket főként a dogmatikai teológia, a Szentírás-tudomány, a patrológia, a filozófia, továbbá a zene, a művészet és építészet terén szerzett műveikért és kutatásaikért ismerték el. A kitüntettek 16 országból valók, köztük hét német, négy francia, két olasz, illetve egy-egy ausztrál, brazil, kanadai, észt, görög, angol, libanoni, lengyel, spanyol, Egyesült Államok-bél, dél-afrikai, svájci és Burkina Faso-i.

Vértesaljai László SJ

Vatican News

MEGOSZTÁS