Ferenc pápa októberi imaszándéka egy mindenki számára nyitott egyházért

0
598

Október 3-án hétfőn közzétették Ferenc pápa ima-világhálózatának októberi szándékát, mely röviden kifejti a szinodális úton járó egyház lényegét: együtt halad, közösen imádkozik és figyel az egyetlen főszereplőre, a Szentlélek hangjára.

Mit is jelent „szinódust tartani?” Együtt-járást jelent: szün-ho-dosz. Ennek görög jelentése, hogy „együtt járunk” és „egy irányba haladunk”.

És éppen ezt várja az Isten a harmadik évezred egyházától, hogy szerezze vissza annak a tudatát, hogy úton járó nép, amit együtt kell csinálnia.

A szinodális stílusú egyház a meghallgatás egyháza, mely tudja, hogy a meghallgatás több, mint a meghallás. Meghallgatni egymást a különbözőségünkben és ajtót nyitni annak, aki az egyházon kívül van. Nem vélemények összegyűjtéséről van szó, sem egy parlament megteremtéséről. A szinódus nem véleménykutatás; arról van szó, hogy meghallgassuk a főszereplőt, aki a Szentlélek és hogy imádkozzunk. Imádság nélkül nem tudunk szinódust tartani.

Használjuk ki ezt a lehetőséget, hogy a közelség egyháza legyünk, mely az Isten stílusa; a közelség. Adjunk hálát Isten egész népének, mely figyelmes meghallgatásával éppen a szinodális úton jár.

Imádkozzunk, hogy az egyház, mely hű az evangéliumhoz és bátor annak hirdetésében, mindinkább élje a szinodalitást és legyen a szolidaritás, a testvériség és a befogadás helye.  

Forrás: Vatican News / P. Vértesaljai László SJ