Mária-köszöntő Csíksomlyón – az imádság és a missziós küldetés összekapcsolása

0
914
Fotók: Ferences sajtószolgálat

Ha gyakran imádkozzuk a rózsafüzért, jó misszionáriusok leszünk, mert minden egyes alkalommal végig imádkozzuk, elmélkedjük az Úr Jézus életét, életének titkait, és az imán keresztül nemcsak mi fogunk bekapcsolódni ennek az életnek a vonzásába, az Úr Jézus vonzásába, hanem másokat is be fogunk tudni kapcsolni – hangsúlyozta az elsőszombati Mária-köszöntőn Urbán Erik ferences tartományfőnök. A Szűzanya köszöntésére ezúttal is zarándokok sokasága érkezett Csíksomlyóra.

Már a kora délutáni órákban érkeztek szombaton a zarándokok a csíksomlyói kegytemplomba. Az ünnepélyes Mária-köszöntő délután a pécsváradi egyházközség hívei vezette imaórával kezdődött, majd hat órától Urbán Erik, a ferences rend tartományfőnöke mutatta be a szentmisét. Prédikációjában arra biztatta a híveket, hogy kapcsolják össze az imádságot és a missziós küldetést.

– Imádkozva hallgatni az Úr szavát és az a szó, amit hallgattunk, amit felolvastunk, meghallgattunk és megszívlelünk, az igazából kapcsolatba léptet, kapcsolatot teremt köztem, közted és aközött, aki mondja ezt, vagyis az Úr között. Igazából hallgatva az Urat, táplálkozva az ő szent testével, tudatosítva azt, hogy mindvégig itt marad közöttünk, így leszünk mi jó misszionáriusok. A misszionáriusnak az a küldetése, hogy elvigye a jó hírt, megossza minden jóakaratú emberrel, hogy Jézus Krisztus, a második isteni személy a Szentlélek erejéből megtestesült, testet öltött, tanított bennünket, elmondta és meg is mutatta az utat az Atyához, majd vállalta a szenvedést, a kereszthalált, feltámadt, felment a mennybe, helyet foglalt az atya jobbján és újra eljön, hogy magával vigyen bennünket, hogy elfoglalhassuk mi is azt a helyet, amelyet ő készített nekünk. Ezt a jó hírt mindannyiunknak kötelessége és méltósága, hogy továbbadjuk – mondta Erik testvér. Hozzátette: a rózsafüzért imádkozva kiváló misszionáriusok lehetnek, a tíz Üdvözlégy-imát szépen, lassan elimádkozva nem kell mást tenni, csak engedni, hogy a boldogságos Szűz Mária kézen fogjon és végigvezessen az ő szent fiának az életén, életének a titkain.

A missziós feladatok végzésében segítségükre lehet a nap szentje, Lisieux-i Kis Szent Teréz, a misszionáriusok védőszentje, aki azt mondta: „Nincsenek nagy és kis dolgok az Isten szemében, csak kis és nagy szeretet.”

– Ha nagy szeretet van bennünk és nagy szeretettel tudunk imádkozni, elmélkedni az Úr Jézusnak az életéről, akkor nemcsak imádkozni fogunk és még jobban megtanulván imádkozni, igazából misszionáriusok is leszünk – zárta prédikációját Erik testvér.

A szentmise után a fokoláré lelkiség székelyföldi csoportjának tagjai vezetésével a fájdalmas olvasót imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben is ugyancsak a fokoláré tagjai vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette, ami az alábbi linken nézhető vissza. A következő Mária-köszöntő november 5-én lesz.

Bíró István ferences sajtóreferens