Az idősek világnapját ünnepelte a Caritas

0
679
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Vidám hangulatú ünnepi műsort szerveztek a Gyulafehérvári Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársai a maros megyei központjaikat látogató szépkorúak számára a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban szeptember 28-án. Az eseményre összesen száztíz idős személy érkezett Marosvásárhelyről, Marosszentgyörgyről, Erdőszentgyörgyről és Gyulakutáról, akiket kedves önkéntesek köszöntöttek az előcsarnokban, majd kezdetét vette az ünnepi műsor.

Kacsó Katinka, a Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársa szeretettel köszöntötte a szépkorúakat. Ünnepi beszédében kiemelte: „Ma, amikor a fiatalság kultusza szövi át mindennapjainkat, egyre nehezebb elfogadni, hogy bármennyire is szeretnénk, az időt nem tudjuk megállítani. A külsőségek világát éljük, és közben megfeledkezünk olyan tulajdonságokról és értékekről, amelyek éppen az idősödéssel járnak együtt, és milyen jó, hogy együtt járnak! Ilyen a derűs életszemlélet, a bölcs világlátás, a tengernyi tapasztalat, a türelem, a kitartás, a hit. Ezeket az értékeket csakis önök adhatják át nekünk.”

E bevezető gondolatok után Szakács Endre, a Keresztelő Szent János-plébánia címzetes esperese, kisegítő lelkésze biztató szavakkal áldotta meg az egybegyűlteket, majd Varga Irén – az egyik idősek számára kialakított csoport rendszeres látogatója – saját verssel mondott köszönetet a szép korért, élete ajándékaiért.

Minthogy az időskor nem csupán ajándékokat, hanem megpróbáltatásokat, betegségeket is tartogat, Szigyártó Adrienn és Cosma István – a Teréz Anya Központ pszichológus munkatársai – ismeretterjesztő előadást tartott a szépkorúak számára Az időskor árny- és napos oldalai címmel. Közvetlenül, könnyedén, mély tisztelettel és alázattal szóltak az idősekhez. Úgy, mint akik értenek a nyelvükön. Az időskor egyik legnehezebb betegségéről, a demenciáról, annak tüneteiről, a beteg viselkedéséről, a testében-lelkében zajló folyamatokról beszéltek. Különös hangsúlyt fektettek a megelőzés ismertetésére, hiszen ha a betegség kialakul, már nem fordítható vissza, bizonyos tevékenységekkel azonban megelőzhető vagy késleltethető kialakulása. Ilyenek például: a könnyű séta, torna, kertészkedés, ima, meditáció, relaxáció, főzés, új receptek tanulása, agytorna, sakk és más társasjátékok, olvasás és kézzel írás, versek, szövegek ismétlése, tanulása, és olyan hobbik űzése, mint az éneklés vagy a tánc.

Ez utóbbiak gyakorlására hamarosan alkalom adódott. Ábrám Tibor énekes lépett a színpadra, hogy nótacsokorral szórakoztassa a közönséget. A bevezető dalok után az idősek a művésszel együtt énekelték a vidám, ritmusos népdalokat, tapsoltak, és szemmel láthatóan táncolni lett volna kedvük. Erre sem kellett sokáig várniuk, mert a Teréz Anya Központba járó csoportok egyike hamarosan szenior élménytáncot mutatott be Kacsó Katinka és Cosma István vezetésével. Az ízelítő után a teremben jelenlévő idősek mindnyájan bekapcsolódhattak a táncba.

Az ünnepély során Dendea Mária, a Teréz Anya Központot látogató idős hölgy, elgondolkodtató szöveget osztott meg az egybegyűltekkel arról, hogy milyen érzés idősnek lenni. Elmondása szerint szép kort megélni ajándék, még akkor is, ha itt vagy ott fáj néha. Az a legjobb benne, hogy az ember már kevésbé szigorú önmagával és szabadnak érzi magát.

Az ünnepség nem lett volna teljes a szépen díszített asztalra kerülő finom falatok nélkül. A Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának tagjai almával, szőlővel, kaláccsal, teával és kávéval vendégelték meg az időseket. Egy asztalon egészségmegőrző cikkeket tartalmazó folyóiratok hevertek, amelyeket az idősek kedvükre olvashattak, vagy akár haza is vihettek.

Köszönjük partnereinknek a támogatást: Gedeon Richter Románia, TimKo Pékség. Az idősek világnapjára szervezett ünnepség létrejöttét a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság támogatta.

Orbán Júlia, Gyulafehérvári Caritas